Locuitorii din zona Moldovei pot beneficia de bani de la Guvern pentru garduri electrice împotriva urșilor și lupilor

urs1

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a lansat în dezbatere publică un proiect în premieră pentru România. Programul finanțează kit-uri complete de garduri electrice care pot fi instalate de populație în jurul propriilor gospodării, stânelor, culturilor agricole, livezilor etc.

Acestea au rolul de a împiedica incidente sau pagube produse de carnivorele mari (în special ursul brun și lup), scrie stiri-neamt.ro.

„Suntem țara cu cea mai mare populație de urși din Europa. Pe de-o parte, o bogăție a biodiversității românești, pe de altă parte, o mare responsabilitate pentru siguranța oamenilor.

Programul nostru împacă dubla noastră responsabilitate: conservarea speciei și coexistența fără incidente între om și carnivorele mari.

Vom acoperi în proporție de 100% costurile acestor sisteme pentru protecția populației din județele țării în care s-au înregistrat în mod repetat incidente sau pagube produse de animalele sălbatice”, a declarat Costel ALEXE, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Populația poate primi până la 2000 de lei pentru instalarea gardurilor electrice în jurul zonelor sau obiectivelor pe care vor să le protejeze.