Locuitorii din Munții României au transformat mașinile vechi Ford Transit în locomotive pentru transportul pe șine

Într-un peisaj pitoresc în nordul României, locuitorii din regiunea muntoasă Valea Vaserului și-au pus creativitatea la treabă pentru a rezolva problema transportului în zonele inaccesibile. Folosindu-se de vechile mașini Ford Transit, cunoscute pentru robustețea și durabilitatea lor, aceștia au transformat aceste furgonete în adevărate locomotive pentru a se deplasa pe căile ferate cu ecartament îngust din zonă.

Cea mai eficientă modalitate de a transporta lemnul obținut din pădurile abrupte ale Munților Maramureșului a fost trenul cu ecartament îngust, cunoscut sub numele local de „Mocănița”. Acest tip de tren, cu mici locomotive cu aburi, a fost folosit timp de decenii pentru a muta lemnul pe traseul dificil din regiune.

Deși acum aceste locomotive cu aburi sunt păstrate ca atracție turistică, localnicii din zonă au găsit o modalitate ingenioasă de a folosi aceleași șine pentru a-și asigura transportul. Ei au modificat vechile furgonete Ford Transit din anii ’80 și ’90 pentru a rula pe șinele de cale ferată. Aceste furgonete diesel, cunoscute pentru fiabilitatea lor, sunt acum adaptate pentru a funcționa ca locomotive improvizate.

Furgonetele sunt utilizate pentru a asigura conexiunea între diferite sate din zonă

Deși inițial folosite pentru a transporta lemn și marfă, aceste furgonete adaptate sunt acum utilizate pentru a asigura conexiunea între diferite sate din zonă. În ciuda aspectului neobișnuit, această soluție a devenit parte din viața de zi cu zi a localnicilor din Valea Vaserului.

Modificările aduse furgonetelor includ montarea osiilor de cale ferată și a accesoriilor necesare pentru a le permite să ruleze pe șine. În ciuda adaptărilor, majoritatea componentelor interne rămân neschimbate, demonstrând robustețea și ușurința de reparare a acestor vehicule.

Aceste furgonete transformate, în special cele din seria Ford Transit din anii ’80 și ’90, s-au dovedit a fi foarte potrivite pentru această abordare neconvențională. Cu o transmisie manuală simplă și un sistem ingenios de rotație de 180 de grade pentru mersul înapoi, acestea au dovedit că pot face față cerințelor de transport pe șine.

Cu toate că utilizarea lor pe șine nu este atât de comună ca cea a trenurilor tradiționale, aceste furgonete adaptate reprezintă o soluție inovatoare și practică pentru transportul într-o zonă dificil accesibilă. De la lemn la pasageri și marfă, aceste locomotive improvizate sunt o dovadă a ingeniozității și rezilienței comunității din Valea Vaserului în fața provocărilor de transport.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *