Locuitorii din Baltati au invatat sa recicleze corect deseurile

Colectarea selectiva a deseurilor a devenit prioritara in comuna Bălțați. Inca de la inceputul anului, locuitorii au fost informati prin intermediul materialelor publicitare de modul in care trebuie sortate corect deseurile menajare si cele selective.

Locuitorii comunei Baltati au devenit constienti de importanta protejarii mediului inconjurator. Potrivit reprezentantilor Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara pentru Salubritate Iasi, anul acesta cantitatea de deseuri colectate separat a crescut cu aproape 25% fata de anul trecut.

Vasile Aștefanei, Primar Comuna Bălțați:

“In momentul cand am aderat la ADIS s-a intocmit acel proiect care se numeste „Sistem de Management Integrat al Deseurilor pentru judetul Iasi”. In acest sistem de management s-au creat mai multe puncte de colectare, sortare, conditionare amplasate in mai multe puncte ale judetului Iasi. Unul dintre aceste puncte aplasat si in comuna Baltati din judetul Iasi. Avem o statie de transfer. Statia de transfer inseamna ca se aduna deseurile din 15 localitati din zona si de acolo in niste containere speciale pleaca spre Ruginoasa, spre Iasi, acolo unde au rezervate traseele si cantitatile in functie de fractia colectata. Noi de cand am inceput sa implementam acest proiect si chiar trebuie sa-l implementam, ne straduim si ne dam silinta ca sa colectam cat mai selectiv si sa ducem la statia de la Tutora, cat mai putin gunoi menajer rezultat din selectare.”

Masinile Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara pentru Salubritate Iasi lucreaza in fiecre zi de miercuri si ridica deseurile din comuna.

Vasile Aștefanei, Primar Comuna Bălțați:

“Intr-o zi speciala din luna vine masina pentru sticla. La cerere avem programat sa colectam deseurile voluminoase. Le adunam undeva si cand avem pregatit un camion chemam masina deci cumva lucram.”

Dupa ce sunt aduse la centrul de colectare de la Tutora, deseurile din comuna Baltati sunt stranse in baloti, iar mai apoi cu ajutorul utilajelor sunt asezate in TIR-uri care ajung la reciclatorul final.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *