Locuințe mai ieftine

foto_apartament

Cu toate că au recuperat o bună parte din declinul consemnat în perioada de recesiune economică, locuinţele autohtone au fost, în medie, cu 31,5% mai ieftine în trimestrul IV 2017 decât în urmă cu 10 ani.

.Pe segmentul apartamentelor, topul celor mai semnificative scumpiri consemnate în ultimul trimestru din 2017 este format în mod exclusiv din oraşe mai mici, unde şi preţurile sunt mai reduse.

Potrivit analizei, pe primul loc se situează Zalăul, cu un plus de 7%, urmat de Sfântu Gheorghe (+6,7%), Târgu Jiu (+6,5%), Sibiu (+6,2%), Râmnicu Vâlcea (+6,1%) şi Buzău (+5%). Pe de altă parte, acest tip de locuinţe s-au ieftinit în trei reşedinţe de judeţ, respectiv Suceava (-3,5%), Miercurea-Ciuc (-1,8%) şi Giurgiu (-0,3%); creşteri reduse, de sub 1%, au avut loc în Bacău (+0,7%), Alexandria (+0,7%) şi Timişoara (+0,9%)”.

În momentul de faţă, cele mai scumpe locuinţe se găsesc în marile centre regionale: Cluj-Napoca (1.460 de euro pe metru pătrat util), Bucureşti (1.250 de euro pe metru pătrat util), Timişoara (1.120 de euro pe metru pătrat util), Constanţa (1.070 de euro pe metru pătrat util) şi Braşov (1.000 de euro pe metru pătrat util).

Acestora cinci, în care valoarea medie de listare pentru un apartament este de peste 1.000 de euro pe metru pătrat util, li se adaugă şi Craiova, unde o asemenea unitate locativă poate fi achiziţionată cu 1.050 de euro pe metru pătrat util.

Lista oraşelor cu cele mai scumpe apartamente este completată de Iaşi, unde aşteptările vânzătorilor rămân sub pragul de 1.000 de euro pe metru pătrat – la 950 de euro pe metru pătrat, mai exact.

Pe de altă parte, clasamentul oraşelor cu cele mai accesibile locuinţe din România a rămas, în esenţă, neschimbat faţă de trimestrul anterior (cu o singură excepţie, în toate aceste reşedinţe de judeţ au fost consemnate scumpiri în ultimul sfert al anului).

În fruntea acestuia se află oraşele Reşiţa şi Giurgiu (cu o medie de 460 de euro pe metru pătrat util), apoi Drobeta Turnu-Severin (530 de euro pe metru pătrat util), Alexandria (540 de euro pe metru pătrat util), Târgovişte (570 de euro pe metru pătrat util) şi Călăraşi (580 de euro pe metru pătrat util).