Lobby pentru Institutul de Boli Cardiovasculare de la Miroslava

Lobby pentru construirea Institutului de Boli Cardiovasculare de la Miroslava. Proiectul menit să contribuie la realizarea unui obiectiv medical vital pentru sănătatea oamenilor din nord-estul României va cuprinde peste 450 de paturi cu un număr de 50 de internări pe zi. Proiectul a făcut astăzi un prim pas, acela de a prezenta utilitatea în fața tuturor decidenților politici din Moldova. 

Probleme cardiace sunt tot mai frecvent întâlnite în România decât în celelalte țări europene. Asta face ca media de vârstă să fie mai scăzută cu patru ani comparativ cu alte țări. Din nefericire, cadrele medicale spun că în regiunea Moldovei peste 60 % dintre pacienții care au probleme cardiace mor. 

Prof. Dr. Grigore Tinică, Managerul Institutului de Boli Cardiovasculare Iași: „Institutul de Boli Cardiovasculare este unicul spital de acest gen dintr-o regiune extrem de vastă. Unicul centru european arondat unui asemenea număr mare de locuitori de aproximativ 5,5 milioane de locuitori, ceea ce înseamnă 42.370 de locuitori pe un singur pat, față de 13.900 locuitori pe un singur pat în celelalte zone ale României”. 

Misiunea viitorului Institut Regional de Medicină Cardiovasculară este aceea de a furniza servicii medicale comparabile cu cele mai bune modele europene contemporane, servicii integrate de înaltă calitate, sigure, multidisciplinare pentru pacienții cu patologie acută, urgentă, complexă.

Acesta va fi situat în comuna Miroslava din Iași și are o suprafață utilă de aproape 70.000 metri pătrați, iar cea desfășurată de circa 90.000 metri pătrați. 

Dan Niță primar comuna Miroslava: „Institutul Regional de Medicină cardiovasculară s-a născut în anul 2010 când Primăria Miroslava a predat atunci institutului suprafață de 7 ha de teren. Prin protocolul de atunci s-a predat pământul, iar acum cu aprobarea Consiliului Local s-au predat 12 ha pentru construirea spitalului”.

Primarul comunei unde se va ridica noul institut a fost el însuși în postura de pacient al medicilor cardiologi, motiv pentru care a conștientizat mai mult cât de benefic ar fi un astfel de spital, unde toți pacienții cu probleme ale inimii din Moldova pot beneficia de servicii medicale de specialitate la Iași. 

Dan Niță: „Mi-am dat seama cam cât de importantă va fi existența unui spital mult mai mare decât ceea ce am văzut eu în zona Copou. Altfel gândesc acum, după o săptămână de spitalizare”.

Consiliul Județean va finanța realizarea studiului de prefezabilitate și a celorlalte documentații tehnico-economice necesare. În total, circa 4 milioane euro. La acest moment, valoarea estimată pentru construirea noului institut ajunge la 350 milioane euro. 

Costel Alexe, președinte CJ Iași: „Gândindu-mă și privind ce proiect important de infrastructură, dincolo de însemnătatea medicală, este de 350 milioane de euro, o presiune financiară, chiar dacă discutăm de acest PNRR și văzând randările, la un moment dat momentul de astăzi o să îl catalogăm ca fiind o simplă secvență din istoria acestui proiect”.

Proiectul se numește „Împreună pentru inima Moldovei”, iar astăzi a fost făcut un prim pas și anume, prezentarea argumentelor care au dus la schițarea planului de construire a viitorului institut al inimii. Proiectul ar putea avea finalitate în 2026, dacă lucrurile vor decurge în aceeași manieră ca până acum.