LIVE VIDEO TEXT | Război în Ucraina (Ziua II)

1645760197-602

11.24 Cel putin 5 rachete au cazut pe aeroportul Hmelnytskyi din centrul Ucrainei

11.20 O benzinarie a luat foc langa Nicolaev, la 65 kilometri de Marea Neagra.

22.36 Forțele armate ale Ucrainei au ucis 25 de parașutiști ruși în apropiere de Koblevo.
Centrul pentru Comunicații Strategice și Securitate Informațională a raportat acest lucru pe Telegram

22.32 Un reporter The Guardian a povestit ce a vazut acum langa Kiev. „Mulți oameni evită drumurile principale dinspre vest de capitală, din cauza faptului că unii ruși sunt așteptați să vină în acest fel și iau drumurile secundare spre sud. Pe aceste drumuri tocmai am văzut localnici construind puncte de control improvizate și baricade cu saci de nisip. La radio, se difuzeaza instrucțiuni despre cum să faci cocktailuri Molotov”, a spus Shaun Walker, reporterul The Guardian.

22.15 Un grup de brazilieni se afla in trenul care pleaca din Kiev spre granita cu Romania

21.43 Ucrainienii anunta ca 2800 soldati rusi au fost ucisi de la inceputul invaziei. Ministrul adjunct al Apararii sustine ca Rusia a pierdut 80 tancuri, 516 vehicule blindate, 10 avioane si 7 elicoptere.

21.40 Compania Ucraineană de Căi Ferate a anunțat vineri o serie de trenuri speciale de evacuare care circulă de la Kiev către părțile de vest ale Ucrainei. Trenurile suplimentare pleacă de la gara principală și suburbană din Kiev. Compania a anunțat că trenurile adăugate vor fi spre Rahiv, Ujhorod, Truskavets, Vorokhta, Kovel, Cernăuți și Lviv.

20:58 Incendiu în apropiere de Harkov.

20:51 Explozii puternice în Kiev. Un martor a declarat că au existat focuri de armă intense în partea de vest a Kievului, relatează Reuters.

20:50 Marea Britanie va impune sancțiuni împotriva președintelui Rusiei, Vladimir Putin și al ministrului de externe Serghei Lavrov, a anunțat Boris Johnson.

20:35 Răniții ruși sunt preluați de ucrainieni.

20:31 Proteste anti-război la St. Petersburg.

20:27 O ucrainiancă i-a oferit semințe unui soldat rus și i-a transmis că nu vor lua pământul ucrainean, iar atunci când vor fi ingropați să răsară flori din ei.

20:25 Împușcături în centrul orașului Odesa.

20:18 Atac la Troieshchyna. Potrivit publicațiilor locale se pregatește un atac asupra Monetăriei din apropiere.

19:46 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, cere Rusiei să oprească răboiul pe care l-a pornit „fără sens”.

19:45 Țările membre NATO vor disloca mai multe trupe în estul Europei, au declarat liderii mondiali, în timp ce au acuzat Rusia că a mințit cu privire la intențiile sale.

Într-o declarație comună după un summit virtual prezidat de secretarul general Jens Stoltenberg, cei 30 de lideri nato au declarat:

„Nimeni nu ar trebui să fie păcălit de barajul de minciuni al guvernului rus. Acum facem dislocări defensive suplimentare semnificative de forțe în partea de est a alianței.”

19:25 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a postat o înregistrare video cu el însuși în fața administrației prezidențiale de la Kiev pentru a risipi zvonurile potrivit cărora ar fi fugit din capitală.

19:23 Un pilot ucrainean a doborât 6 avione rusești în 30 de ore, inclusiv de la SU-35!, relatează Centrul pentru Prevenirea Dezinformării.

19:20 Mai multe persoane adunate într-un adăpost cântă.

19:17 Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zakharova, a avertizat atât Finlanda, cât și Suedia că se vor confrunta cu „consecințe militare și politice dăunătoare” dacă vor încerca să adere la Nato.

Zakharova a luat cuvântul într-o conferință de presă la Moscova la începutul acestei după-amiezi, unde a avertizat că aderarea la Nato a Finlandei sau Suediei va declanșa un răspuns serios din partea Moscovei.

„Considerăm angajamentul guvernului finlandez față de o politică militară de nealiniere ca fiind un factor important în asigurarea securității și stabilității în nordul Europei”

19:15 Străzile din Kiev sunt pline de soldați.

19:00 Germania susține deconectarea Federației Rusă de la SWIFT.

18:54 Incendiu în aproprierea unei fabrici de tractoare din Harkov.

18:53 Reprezentantul Ministerului rus de Externe Zakharova a transmis că aderarea Finlandei la NATO va avea implicații militare și politice grave.

18:50 Șeful OP Yermak a transmis că fratele său s-a oferit voluntar pentru apărare.

18:50 Peste 50.000 de persoane au părăsit Ucraina în ultimele 24 de ore.

18:45 Civili răniți în Bucha, un cartier de lângă aeroportul din Kiev.

18:35 Rusia va limita parțial accesul la Facebook.

18:30 Ministerul de Externe al Greciei a declarat că închide ambasada de la Kiev și cere ca întreaga misiune diplomatică să fie desființată cu efect imediat din cauza deteriorării radicale a situației de securitate din capitala ucraineană. Personalul, inclusiv ambasadorul grec urmează să părăsească țara.

18:30 Rusia nu mai are voie să participe la Eurovison.

18:25 Un tanc rus a trecut peste o mașină, la Kiev. Din fericire, șoferul a supravețuit.

18:20 Mexic transferă familiile evacuate de la Kiev în România

18:17 Un ONG din România a pregătit un centru de refugiați.

18:15 Mai mulți refugiați din Ucraina așteaptă la Vama Siret.

18:10 O școala din Gorlovka a fost bombardată și doi profeșori și-au pierdut viața.

17:55 Președintele Rusiei Vladimir Putin a cerut armatei ucrainiene să „preia puterea în propiile mâini” și a numit conducerea Ucrainei„bandă de dependenți de froguri și neo-naziști care s-au depus la Kiev și au luat ostatici întregul popor ucrainean”.

17:50 Localnicii înarmați la Kiev au doborât un vehicul despre care credeau că aparține armatei ruse și o întreagă familie a fost ucisă.

17:45 Bombardamente la periferia orașului Harkov.

17:35 Lituania a urmat exemplul Letoniei și al Republicii Cehă și a suspendat eliberarea vizelor cetățenilor ruși.

„Acesta este un act de solidaritate cu Ucraina, care este supusă agresiunii militare din partea Rusiei”, a declarat ministru de externe lituanian Vytautas Leškevičius.

17:30 Câțiva soldați ruși au părăsit tancurile, unul dintre a fugit desculț.

17:22 Un grup de persoane aflate într-o mașină a fost atacat.

17:12 Grupul de hackeri Anonymous a declarat război cibernetic împotriva Rusiei.

17:10 Există rapoarte de lupte grele între forțele ruse și ucrainene înjurul orașului Cernăuți, la aproximativ 105 kilometri (aproximativ 65 de mile) nord de capitala Kievului. Sediul regional al Serviciului de Securitate al Ucrainei este în flăcări.

17:07 Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că Frana va trimite echipament defenisv Ucrainei și o asistență bugetară suplimentară de 300 de milioane de euro.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut apel la cetățeni să ia arme împotriva trupelor ruse și au distribuit arme și muniții rezerviștilor.

17:05 Ucraina ia în considerare propunerea de a purta discuții cu delegația rusă, a declarat consilierul Zelenski pentru CNN.

17:00 Turcia nu poate opri trecerea navelor de război prin strâmtorile sale care duc la Marea Neagră, așa cum a cerut Ucraina, a declarat vineri ministrul turc de externe Mevlüt Çavușoğlu.

16:55 Peste o mie de ucrainieni așteaptă la rând pentru a primi arme.

https://twitter.com/i/status/1497223487924092944

16:50 Ucraina a raportat niveluri mai ridicate decât de obicei de radiații la Cernobîl.

16:48 Agenția navală națională a Republicii Moldova a anunțat că o navă aflată în „apele neutre” ale Mării Negre a fost lovită de o rachetă, aceasta lunând fcc. Membrii echipajului au părăsit nava doar cu veste de salvare, doi dintre ei fiind răniți. Echipamentele și bărcile de salvare au fost distruse

16:33 Explozie în Troieshchyna, la nord-est de centrul Kievului.

16:30 Ucraina a raportat că peste 1.000 de soldați ruși au fost uciși astăzi, fiind cel mai mare număr de victime suferit vreodată de Rusia într-o singură zi.

16:30 Eportul de grâu și zahăr au fost oprite interzise pentru o perioadă de 60 de zile, cât va ține Starea de Urgență, a anunțat Natalia Gavriliță, premierul Republicii Moldova.

16:25 Proteste în Rusia. Oamenii scandeză „Nu războiul!” „Rușine!” și „Ucraina nu este dușmanul nostru!”

16:20 Vladimir Putin va trimite oficiali din ministerele Kremlinului, apărării și afacerilor externe pentru discuții în capitala Belarusului pentru a discuta despre „statutul neutru al Ucrainei”, adăugând că „demilitarizarea și denazificarea” Ucrainei sunt o parte esențială a acestui statut neutru.

16:05 Kievul bombardat de avioanele de luptă ale Rusiei

15:55 Ambasada SUA la Kiev le cere cetățenilor americani să părăsească imediat Ucraina.

15:50 Rusia continuă bombardamentele din nordul Kievului. Oamenii fug din oraș printre ruinele podului pe care Ucraina l-a aruncat în aer, dimineață, pentru a împedica înaintarea tancurilor rusești.

15:42 Președintele Ucrainei Vladimir Zelenski a a aprobat un proiect de lege pentru liberalizarea circulației armelor în rândul civililor.

15:30 Kiev a „intrat într-o fază defensivă”, relatează Reuters.

„Orașul a intrat într-o fază defensivă. Focuri de armă și explozii răsună în unele cartiere sabotorii au intrat deja în Kiev. Inamicul vrea să pună capitala în genunchi și să ne distrugă”, a declarat primarul orașului Vitali Klitschko.

15:25 Gara din Kiev este plină de persoane care încearcă să părăsească orașul.

15:17 Armata Rusă a blocat Kievul din partea de vest și a capturat aeroportul strategic Hostomel din afara capitalei. Totodată, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konashenkov, a declarat că peste 200 de persoane din unitățile speciale ucrainene au fost ucise.

15:15 Soldații ucrainieni ard documente în centrul Kievului.

15:13 Uniunea Europeană va îngheța conturile președintelui Rusiei Vladimir Putin și ale ministrului de externe Serghei Lavrorv.

15:06 Un ucrainean încearcă să oprească un convoi rusesc care se îndreaptă spre Kiev.

15:05 Forțele ruse au preluat controlul asupra aerodromului Hostomel din apropiere de Kiev și au debarcat parașutiști în zonă, informează agenția rusă de știri Interfax.

15:00 Papa s-a întâlnit cu ambasadorul Rusiei pentru a-și exprima îngrijorarea cu privire la Ucraina

14.31 Rusii anunta ca aerodromul Gostomel de langa Kiev se afla sub controlul lor si au omorat 200 soldati ucrainieni.

14.15 Populatia civila din Kiev primeste arme

12.58 Locuitorii din Kiev fug spre gara pentru a prinde trenul de Lvov.

12.45 Ucraina îi mobilizează și pe cei peste 60 de ani. După cum subliniază Faustine Vincent, jurnalist la Le Monde , Kievul a decis să cheme ucrainenii de peste 60 de ani pentru a încerca să înfrâneze ofensiva lansată de Rusia.

12.42 Moscova a promis vineri răspunsuri „simetrice sau asimetrice” la sancțiunile impuse de Occident, ca reacție la invazia Ucrainei. „Măsurile de răspuns vor urma, desigur ”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. „Cât de simetrice sau asimetrice vor fi acestea va depinde de analiza restricțiilor” impuse Rusiei, a adăugat el.

12.28 Urmarile luptelor din Kiev

12.24 Surse rusesti anunta ca liderul cecen Ramzan Kadyrov conduce o trupa de luptatori care se afla in capitala Ucrainei. Operatiunea este condusa de acesta. Ieri au aparut mai multe imagini cu luptatorii ceceni aflati intr-o padure in care acestia se rugau.

11.46 Sirenele se aud din nou in Kiev.

11.33 Un tanc rusesc trece intentionat peste o masina civila.

11.05 Tancuri rusesti in nordul Kiev-ului

10.57 Rusii au intrat in suburbia Obolon din Kiev. Martorii sustin ca militarii ucrainieni sunt speriati si se ascund in blocuri.

10.36 Polonia va oferi Ucrainei arme suplimentare, bani și ajutor umanitar. „Am fost întâmpinat de Andrzej Duda la Varșovia pe drumul meu de întoarcere în Ucraina. Acesta și-a exprimat admirația Poloniei pentru forțele armate ucrainene, care au luptat cu succes împotriva agresiunii ruse. Ajutorul practic al Varșoviei: arme suplimentare, bani, asistență umanitară”, a postat ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, pe Twitter, în urma întâlnirii cu președintele Poloniei Andrzej Duda de la Varșovia.

După cum sa raportat, Consiliul Băncii Naționale a Poloniei a adoptat o decizie de a oferi Băncii Naționale a Ucrainei un schimb valutar în valoare de 4 miliarde PLN (aproximativ 900 milioane EUR).

10.31 UE a decis sa acorde un ajutor economic de 1,2 miliarde de euro pentru Ucraina. „Este fără precedent”, a spus Emmanuel Macron. Franța va contribui cu 300 de milioane de euro. Și „vom continua să livrăm echipamente militare și să sprijinim populația în acest calvar”. El a mai anunțat că Franța va accelera desfășurarea de militari din România în cadrul actiunii NATO, ca răspuns la invazia Ucrainei de către armata rusă. „Franța va continua să-și joace pe deplin rolul de a-și liniști aliații NATO prin trimiterea unui nou contingent în Estonia în cadrul prezenței avansate sporite, anticipând participarea sa la operațiunile de poliție pe cerul baltic din martie și, de asemenea, prin accelerarea desfășurării sale în România”, a declarat. Președintele francez în ajunul unui summit NATO dedicat crizei din Ucraina. „Vom fi alături de aliații noștri într-un mod infailibil”, a susținut el.

10.18 Continua luptele de la aerodromul Gostomel, aflat la 20 kilometri distanta de Kiev. Fortele rusesti ataca dinspre Belarus, sustin ucrainienii

10.15 Armata rusa a intrat in Kiev dupa ce s-au dat lupte teribile in suburbii. Imagini live din capitala Ucrainei

10.13 Schimburi de focuri in suburbia Kiev-ului.

10.04 Trei polițiști de frontieră ucraineni au fost uciși în urma unui atac împotriva unității de frontieră Prymorsky Posad din regiunea Zaporizhia. Situația este grea în jurul orașului Melitopol. „Aceasta zi va fi dificila”, a anuntat Oleksandr Starukh, șeful Administrației Regionale de Stat Zaporizhia

10.02 Doi copii au fost uciși în bombardamentele rusilor, iar 33 de instalații civile au fost bombardate în ultimele 24 de ore în Ucraina. „Doi copii au fost uciși, din păcate. Și aceasta este vina numai Federației Ruse”, a declarat Vadym Denysenko, consilier al ministrului Afacerilor Interne al Ucrainei.

09.55 Aeroportul militar rusesc din Milerovo, zona Rostov a fost atacat de ucrainieni

09.47 Podul de pe raul Dnipro a fost atacat pe calea aerului de rusi.

09.44 Se dau lupte grele langa Kiev

08.32 A fost aruncat în aer un pod de lângă Kiev pentru a opri înaintarea unei coloane de tancuri rusești care vine din zona Ivankiv.

08.30 Ucrainienii anunță că sunt atacați în mai multe regiuni: Luhansk, Sumy, Kharkiv, Chernihiv, si Zhytomyr.

08.26 Un avion rusesc a fost doborât în vecinătatea Kiev-ului și a căzut peste un bloc de locuințe. Clădirea a luat foc. Ucraina este atacata și de Belarus.