Lista măsurilor PNL pentru reducerea cheltuielilor statului: de la diminuarea cu 20% a secretarilor de stat la limitarea voucherelor de vacanță

Liderii PNL s-au reunit luni dimineață fiind convenite mai multe măsuri pe care liberalii le vor incluse în pachetul de austeritate: vouchere de vacanță doar pentru cei cu venituri sub 10.000 de lei, comasare de instituții, număr mai mic de secretari de stat, susțin surse din PNL.

Potrivit informațiilor „Adevărul”, președintele PNL, Nicolae Ciucă, va propune Coaliției o schimbare de gândire a discuțiilor despre deficit. În paralel cu încadrarea în deficit, va cere specialiștilor partidelor să construiască un plan, cu bugetare multi-anuală, care să fie un „Boost pentru economia României”. Mai precis, o serie de reforme care să redeseneze statul, dar și care să stimuleze în mod echitabil investițiile, afacerile și dezvoltarea. Planul ar urma să fie un termen mediu și lung.

Nu e corect să plecăm de la tăieri și reduceri ca filosofie. Noi trebuie să vedem cum ne atingem obiectivul de țară – dezvoltarea rapidă a României. Am avut investiții record, sunt șanse să mai avem și în următorii doi ani, trebuie să vedem cum folosim oportunitățile. Deci, ca atare, regândirea statului și a relației cu mediul de afaceri, ca și regândirea veniturilor la buget nu trebuie să mai aibă loc doar în momente de criză, când ne strâng cu ușa organismele internaționale, altfel, pe bună dreptate. Acum nu avem de ales, trebuie să acționăm rapid, pe termen scurt, dar trebuie să vedem și perspectiva. Coaliția trebuie să creeze un grup permanent care să lucreze pentru soluțiile care dezvoltă România, nu doar o țin în niște parametri pe hârtie”, le-ar fi transmis președintele PNL unor colegi din PNL înaintea ședinței din Coaliție.

Prin urmare, PNL vra să fie o serie de măsuri introduse în pachetul de reducere de cheltuieli.

În primul rând, Ministerul Finanțelor va crea un mecanism care va evalua calitatea cheltuielilor ordonatorilor de credite, în așa fel încât cei care sunt mai eficienți vor primi sume mai mari, iar cei care nu sunt eficienți, li se vor diminua din sumele alocate.

De asemenea, liberalii vor mai puțini șefi în administrația publică, cu structuri mai eficiente.  Este urmărită și o reformă a deconcentratelor. În acest sens, se vor comasa instituțiile care au rol similar. Un exemplu e cel de la nivelul Ministerului Muncii, unde sunt în prezent 4 instituții, iar din acestea se va face una.

Important de spus este că s-a decis și susținerea reducerii numărului secretarilor de stat, care va fi diminuat cu 20%.  Va fi limitat numărul de membri în Consiliile de Administrație și numărul îndemnizațiilor aferente acestora.  Se ia în calcul inclusiv limitarea abonamentelor cu telefonia mobilă în instituțiile publice, dar și a altor consumabile.

Potrivit unor surse liberale, PNL va cere ca mediul de afaceri și investițiile să fie protejate cât mai mult în contextul măsurilor de reducere a deficitului. De asemenea, PNL va cere în Coaliție, ca vânzarea de carte și manuale școlare să rămână la cota de TVA actuală, adică de 5%.

Nu în ultimul, PNL va cere neacordarea pentru bugetarii care câștigă peste 10.000 lei lunar a voucherelor de vacanță.

sursa adevarul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *