Linie verde la Mitropolia Moldovei si Bucovinei

Autoritatile din tara isi schimba strategiile de functionare, pentru a ramane, totusi, conectate la populatie. La Iasi, de exemplu, preotii au inceput sa ofere consiliere duhovniceasca prin telefon, prin intermediul unui TelVerde. Iar Primaria cauta solutii pentru a-i ajuta pe cei peste 70 de mii de pensionari, care au peste 65 de ani si care nu se pot ingriji singuri, in plina pandemie de coronavirus.

Starea de urgenta din Romania schimba modul de lucru din institutii, in special din cele de stat. Prima schimbare vine de la preotii din Mitropolia Moldovei si Bucovinei. Pentru ca nu mai au voie sa oficieze slujbe in biserici, prelatii vor sa ramana in legatura permanenta cu enoriasii. Pentru ei, a fost lansat un tel verde, iar peste 70 de preoti raspund telefoanelor venite din partea credinciosilor. Sfaturile duhovnicesti trebuie sa ajuga, in aceasta perioada, in special la pensionari, spun reprezentantii Mitropoliei.

„In general, solicitarile lor vin in zona aceasta duhovniceasca, sunt foarte multi oameni speriati, panicati, au nevoie de un cuvant de intarire de indrumare sau cer informatii despre ceea ce se intampla. Acesti preoti care preiau apelurile stiu ca in anumite situatii trebuie sa redirectioneze catre autoritati, de exemplu daca sunt cazuri grave, cineva spune ca are simptome de coronavirus sunt indrumati sa sune la 112, daca sunt chestiuni mai usoare de natura medicala, avem un medic epidemiolog si doua asitente cu care ei se pot sfatui pentru chestiuni usoare si bineinteles sunt trimisi la medicii de familie. Suntem intr-o situatie cu totul exceptionala ..simt aceasta nevoie.”, a declarat pr. Constantin Sturzu, purtator de cuvant al MMB.

Si Primaria cauta solutii pentru a –i ajuta pe pensionarii din municipiu. Peste 70 de mii de oameni, cu varste de peste 65 de ani, au nevoie de alimente si medicamente, pentru a nu mai fi pusi in situatia de a iesi din case.

„Trebuie sa ne mobilizam mult mai mult, trebuie sa cerem si sprijinul fundatiilor si organizatiilor pe care, in urma unei discutii, deja le avem. Urmeaza sa ii sprijinim pe cei care nu pot iesi din locuinta pentru a-si achizitiona alimentele, aici trebuie sa specific faptul ca alimentele vor fi achizitionate cu banii proprii nu ai nostri, doar cazurile sociale le directionam catre asistenta sociala, incercand din bugetul local sa venim in sprijinul familiilor respective”, a declarat Luminita Munteanu, director executiv Directia de Asistenta Sociala Iasi.

Izolarea la domiciuliu poate induce o stare tensionata, in special pentru o persoana activa, obisnuita sa faca activitate zilnica, spun medicii psihiatri. E momentul in care ne putem reevalua si putem sa ne facem si planuri de viitor, pentru dezvoltarea personala si profesionala, spun specialistii de la Institutul de Psihiatrie Socola din Iasi: „Faptul ca mentii o distanta fizica, faptul ca stai acasa, nu inseamna ca te izolezi social, ca esti exclus social, din potriva. Din fericire traim o perioada digitala, traim o epoca in care putem fi uniti chiar la distanta sociala, intre ghilimele cum se spune in zilele acestea. Putem sa ne acordam timp pentru a ne bucura de pasiunile pe care poate inainte din cauza moristii acesteia extraordinare a vietii de zi cu zi, nu aveam timp sa le facem. Sa discutam, sa avem activitati cu copiii, sa facem lucruri placute si utile impreuna, adica nu toata lumea percepe aceasta perioada intr-un sens negativ, are si laturi pozitive, iar distanta sociala poate in final, paradoxal, sa ne apropie mult mai mult din punct de vedere sufleteste, emotional, profund.” declara dr. Ovidiu Alexinschi, psihiatru la Institutul de Psihiatrie Socola Iasi.

In prezent, in Iasi sunt peste 100 de persoane izolate la domiciliu, iar alti aproape 140 de cetateni in carantina.

Intră în legătură cu echipa TeleM Iași!