Linie de finanțare pentru producția de medicamente critice la Antibiotice

Compania de stat Antibiotice Iasi va avea o linie de finanțare în vederea lansării în producție a unor medicamente critice, valoarea proiectului fiind de peste 100 de milioane de euro. Anuntul a fost facut astazi de ministrul Fondurilor Europene, Adrian Caciu care a efectuat o vizita de lucru la fabrica din Iasi.

Proiectul lansării în producție a unor medicamente critice va fi structurat pe trei paliere respectiv investiții în cercetare, producție și resurse umane. Odata ce va fi lansata, linia de finantare va fi negociată cu reprezentanții Comisiei Europene. Prezent astazi la Iasi, ministrul Fondurilor si Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a oferit mai multe detalii despre acest proiect.

Adrian Câciu – Ministrul Fondurilor si Proiectelor Europene: „Vom veni cu o investiție de 100 de milioane de euro pentru producerea de medicamente, ce va fi singura investiție din România și de ce nu pe regiune cred că vom fi cei care vom avea singurul deținător de o astfel de investiții medicamente critice la Antibiotice. 100 de milioane de euro pe trei componente, o componentă de cercetare, o componentă de producție și o componentă, foarte important, de resurse umane, pentru că trebuie să ne gândim și la viitor, trebuie să facem schimbul de generații și trebuie să pregătim continuare specialiști. Această investiție este deja, am negociat cu Comisia Europeană, suntem în ultimele etape„.

Ioan Nani, directorul Antibiotice Iasi a declarat ca proiectul a fost lansat in urma cu doi ani și, până în prezent, din partea Ministerului de Finanțe au fost primite ajutoare de stat în valoare de 85 de milioane de euro, ce au permis păstrarea celor 1.400 de locuri de muncă și lansarea în producție de medicamente noi.

Ioan Nani – Director Antibiotice Iași: „În prezent, suntem în curs de a ne califica cu două-trei proiecte importante pentru producția de medicamente critice. Practic, România poate să se mândrească astăzi că e al doilea stat european. Cred că Germania este ușor pe lângă noi pentru a dezvolta producția de medicamente critice în consumul populației din Europa. Eforturile noastre investiționale se vor duce în continuare spre un centru nou de cercetare Inova Plus, care va consolida producția de medicamente la Iași, în România, în Europa și în două site-uri noi de producție, în care, sigur, Europa este critică, să spunem așa, pentru care Europa are încă probleme în asigurarea consumului real pentru populație„.

Potrivit reprezentantilor Antibiotice, la finele anului 2026 sau la mijlocul anului 2027 aceste investiţii ar urma să fie finalizate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *