Liga Studenților critică împărțirea arbitrară a cifrelor de școlarizare

Sharing is caring!

Nu doar salariatii din sanatate sunt nemultumiti de masurile luate de catre Guvern. Liga Studenților critică politizarea profundă a învățământului superior de stat prin tăierea de
către Guvern a peste 900 de locuri pentru masterat și doctorat de la universitățile de prestigiu din România, ai căror reprezentanți au avut poziții critice și incomode la adresa guvernării. Studentii acuza faptul ca aceste locuri au fost redistribuite către universitățile ai căror rectori l-au susținut pe actualul Ministru al Educației, Valentin Popa.

Liga Studentilor semnaleaza faptul ca Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași , Universitatea din București, Universitatea „BabeșBolyai” din Cluj-Napoca și Universitatea de Vest din Timișoara, membre ale Consorțiului „Universitaria”, singurele universități care apar în clasamente internaționale, au pierdut peste 1000 de locuri la toate ciclurile de studii.

Acestea au fost redistribuite către universitățile din Consorțiul Academica Plus, al cărui președinte a fost Valentin Popa, actualul Ministru al Educației. Liga Studentilor considera ca cele patru universități au fost „penalizate” pentru criticile constante aduse coaliției de guvernare și pentru lipsa de susținere față de ministrul Popa.

„Amintim faptul că rectorii universităților care sunt membre în Consorțiul Academica Plus s-au opus, în general, introducerii finanțării diferențiate pe criterii de calitate și performanță academică, pentru a nu pierde locuri bugetate. Aceștia l-au susținut pe actualul ministru printr-o scrisoare publică, eveniment premieră în învățământul românesc, majoritatea susținând deschis actuala coaliție de guvernare” , a transmis Liga Studentilor prin intermediul unui comunicat de presa.

Universitatea din București pierde 16,6% din locuri, Universitatea Babeș-Bolyai 12,5%, iar Universitatea „Cuza” aproape 10% din locurile la doctorat, decizia având un grav impact financiar asupra celor mai vechi universități din țară.

„Considerăm că domnul Valentin Popa a depășit orice limită, întreg procesul de repartizare a cifrelor de școlarizare transformându-se într-un fel de vendeta personală, cu asentimentul colegilor de partid, care nu face decât să confirme, tragic, întregul fiasco din sistemul de învățământ românesc. Organizația noastră va sprijini, inclusiv pe cale judiciară, instituțiile din Consorțiul „Universitaria” care au anunțat că vor acționa în instanță Guvernul și Ministerul pentru împărțirea arbitrară a cifrelor de școlarizare” , Liga Studentilor.

shares