Liderul USLIP Iași, Laviniu Lăcustă: „Nu știu ce va ieși din acest circ al testelor”

Laviniu Lacusta

Aproximativ 290.000 de teste de salivă pentru elevi au ajuns astăzi la Iași. Acestea au fost livrate pe componente, nu asamblat, iar președintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar (USLIP) Iași, Laviniu Lăcustă, spune că vor fi greu de manipulat.

Testele au ajuns la Inspectoatul Școlar Județean Iași, unde probabil vor fi asamblate. Acestea conţin un pliant cu instrucţiuni de folosire, care trebuie multiplicat.

„Noi am înțeles că fiecare kit, practic, este format din 3 componente ceea ce din punctul nostru de vedere ridică mari semne de întrebare în ceea ce privește manipularea acestor componente. Nu știu ce va ieși din acest circ al testelor pentru că, din păcate, lucrurile au fost făcute de o manieră total neprofesionistă. Mă gândeam că la acest volum al achiziției am fi putut avea cele cutiuțe care înglobau toate componentele, care presupun testarea prin salivă. Din păcate, lucrurile nu stau așa și asta ridică, în opinia noastră, niște semne de întrebare în ceea ce privește achizițiile sau modul în care a fost gândită această licitație. Ar fi foarte interesant de văzut dacă au venit și acele instrucțiuni privind utilizarea acestor teste, a transmis Laviniu Lăcustă.

În cazul în care testarea este făcută acasă de către părinți, rezultatele trebuie comunicate profesorilor prin e-mail sau WhatsApp, ceea ce înseamnă un impediment pentru persoanele care stau în localității unde nu este semnal 3G sau 4G. Totuși, liderul USLIP Iași spune că problema majoră este utilizarea acestora.

„Vor fi comunicări făcute probabil fie prin mesaj telefonic, fie prin WhatsApp. Eu cred că din această perspectivă nu vor fi probleme sau aș spune că nu asta este cea mai mare problemă. Eu principala problemă o văd la modul în care vor fi efectiv utilizate pentru că există și o anumită ignoranță în anumite medii, cred ca aici va trebui făcută o informare.”, a zis Laviniu Lăcustă.