Liderul Al Qaeda, al-Zawahiri a fost ucis de trupele americane la Kabul 

americani

Ayman al-Zawahiri, liderul grupării teroriste Al Qaeda, a fost ucis într-o operațiune specială a SUA pe 31 iulie, a declarat un oficial de rang înalt al administrației americane.

„Statele Unite au întreprins o operațiune de contraterorism de precizie în Kabul, Afganistan, la îndrumarea președintelui”, a spus oficialul, adăugând că operațiunea „l-a vizat și l-a ucis” pe actualul lider al Al Qaeda Ayman al-Zawahiri.

Potrivit administrației americane, al-Zawahiri a continuat să reprezinte o amenințare activă pentru „persoanele, interesele și securitatea națională a SUA”.

„Talibanii erau la curent cu prezența sa la Kabul”, a spus oficialul.

În timpul operațiunii, o dronă a lansat două rachete Hellfire spre casa în care stătea al-Zawahiri.

L-am identificat pe al-Zawahiri de mai multe ori pentru perioade lungi de timp pe balconul unde a fost lovit în cele din urmă”, a spus oficialul. „Am investigat, de asemenea, construcția și natura casei sigure în care se afla, astfel încât să putem conduce cu încredere o operațiune de ucidere a lui al-Zawahiri fără a amenința integritatea structurală a clădirii, minimaliizând în același timp riscul pentru civili, inclusiv pentru al-Zawahir.”

Biden laudă operațiunea

Președintele american Joe Biden a lăudat operațiunea ca fiind un succes total într-un discurs mai târziu în cursul zilei.

„Misiunea a fost un succes. Niciunul dintre membrii familiei sale nu a fost rănit și nu au existat victime civile”, a spus el.

„Nu voi mai permite niciodată Afganistanului să devină un refugiu sigur pentru terorişti. Și ne vom asigura că nu se va întâmpla nimic altceva”, a continuat liderul american.