Liderii UE nu reușesc să cadă de acord asupra celui de-al doilea mandat al Ursulei von der Leyen

Liderii UE nu au reușit să o susțină pe Ursula von der Leyen pentru un alt mandat de președinte al Comisiei Europene luni seară, în ciuda asigurărilor din ultimele zile din partea francezului Emmanuel Macron și a germanului Olaf Scholz că se apropie de un acord, au declarat trei diplomați UE pentru POLITICO.

„Nu există un acord în această seară”, a declarat președintele Consiliului European, Charles Michel, reporterilor luni seara târziu, după cina liderilor.

Un diplomat european, căruia i s-a acordat anonimatul pentru a vorbi sincer despre discuțiile, a declarat că, în timp ce negociatorii au convenit asupra a trei nume, liderii vor continua discuțiile la o dată ulterioară, probabil la următoarea lor întâlnire din 27-28 iunie.

În urma alegerilor europene, a apărut un consens timpuriu în jurul nemtoacei Von der Leyen pentru al doilea mandat ca președinte al Comisiei Europene, al portughezului António Costa ca președinte al Consiliului European, al maltezei Roberta Metsola ca șef al Parlamentului European și al estonianei, Kaja Kallas ca șef al politicii externe. . 

Așteptările au fost mari deoarece cei 27 de șefi de stat și de guvern s-au întâlnit la Bruxelles în speranța de a împărți cele patru locuri de muncă de top ale blocului între actuala coaliție a Partidului Popular European de centru-dreapta, socialiști și liberali.

După ce partidul lui Macron a fost doborât de extrema dreaptă în alegeri, decizia sa de a dizolva parlamentul francez și de a convoca alegeri anticipate a grăbit aparent discuțiile cu privire la locurile de muncă de top. De obicei, negocierile durează săptămâni.

În ultimele săptămâni, alți lideri europeni au subliniat și necesitatea continuității, având în vedere războiul Rusiei în Ucraina și potențiala întoarcere a fostului președinte american Donald Trump. 

Dar speranțele unei înțelegeri rapide s-au evaporat luni seară, când Partidul Popular European, câștigătorul alegerilor pentru Parlamentul European, a cerut mai multe concesii și mai multă putere printre funcțiile de top.

După cum era de așteptat, PPE a vrut să-i renumească pe Von der Leyen și pe Metsola, ambele aparținând familiei politice. În plus, PPE le-a propus socialiștilor ca mandatul președintelui Consiliului European să fie împărțit în două bucăți de 2,5 ani – iar PPE să obțină una dintre ele.

Acest lucru, la rândul său, i-a enervat pe socialiști și democrați (S&D), care sperau să obțină slujba lui Costa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *