Liderii statelor UE se reunesc din nou în încercarea de a scădea prețurile la energie. Plafonarea prețului gazelor nu este încă posibilă

gaz electricitate energie

Liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene se întâlnesc, azi, pentru a doua oară în decurs de două săptămâni pentru a încerca să reducă prețurile la energie, deși, din cauza diviziunilor persistente dintre ei, este puțin probabil ca blocul comunitar să stabilească un plafon pentru prețul gazelor, transmite Reuters.

Cei 27 de lideri ar urma să-și exprime susținerea pentru un preț de referință alternativ pentru gazul natural lichefiat și achiziții comun de gaze, după ce anterior au convenit să reducă consumul și să introducă taxe pe profiturile excepționale din industria energetică.

Ei rămân în continuare la fel de divizați ca acum câteva luni în ceea ce privește dacă și cum să plafoneze prețurile la gaze, în ideea de a împiedica inflația ridicată și a evita recesiunea, după ce Rusia a redus fluxurile de gaze în urma invaziei sale în Ucraina.

Chiar dacă 15 țări membre al UE, printre care Franța și Polonia, promovează o anumită formă de plafonare, ele se confruntă cu o opoziție puternică din partea Germaniei și a Țărilor de Jos, cea mai mare economie și, respectiv, cel mai mare cumpărător de gaze din Europa, precum și un important centru european de comerț cu gaze.

„Un acord este extrem de puțin probabil… Părerile par să fie foarte îndepărtate”, a declarat un diplomat european de rang înalt înaintea discuțiilor de joi.

Aceștia vor discuta, de asemenea, despre cheltuielile de urgență pentru a atenua efectele crizei acute de energie asupra economiilor lor și a celor 450 de milioane de cetățeni.

În timp ce unele țări au cerut ca blocul comunitar să emită noi datorii comune pentru a finanța aceste cheltuieli, statele membre adepte ale austerității spun că ar trebui cheltuite mai întâi sute de miliarde de euro neutilizate din programele anterioare.

Un alt dezacord este dacă să se acorde ajutor imediat prin subvenții directe pentru gospodării și întreprinderi sau să se investească în energie verde, ceea ce ar face blocul mai rezistent în viitor.

„Divizarea nu este un lux pe care să ni-l permitem”, a declarat președintele summitului, președintele Consiliului European, Charles Michel.

Însă, având în vedere diferența dintre mixul energetic și interesele diverse ale țărilor UE, reuniunea riscă să nu se ajungă la acțiuni concrete.

„Unitatea dintre statele membre este supusă unor presiuni periculoase, deciziile naționale unilaterale fiind anunțate fără un cadru UE care să le țină împreună”, a declarat E3G, un think-tank dedicat tranziției în domeniul schimbărilor climatice. „Această fragmentare … ar putea submina credibilitatea răspunsului UE”.

Miniștrii energiei din UE se întâlnesc din nou săptămâna viitoare, însă potrivit unui diplomat european nu s-ar ajunge la decizii concrete înainte de luna noiembrie.