Liderii mondiali aduc omagii Reginei Elisabeta a II-a si anunta ca s-a incheiat o era

elisabeta

Liderii și demnitarii mondiali au adus un omagiu Reginei Elisabeta a II-a, care a murit la vârsta de 96 de ani. Au onorat simțul ei profund al datoriei și rezistența ei, precum și simțul umorului și bunăvoința reginei. Emmanuel Macron a condus omagiile, amintindu-și „o regină cu inimă bună” care a fost „o prietenă a Franței”. Iar fostul președinte american Barack Obama a spus că regina a „captivat lumea” cu o „domnie definită de grație, eleganță și o etică neobosită a muncii”. „De nenumărate ori, am fost uimiți de căldura ei, de felul în care îi punea pe oameni în largul lor și de modul în care și-a adus umorul și farmecul considerabil în momentele de mare fast și circumstanțe”, a spus Obama, care a cunoscut-o pe regina de mai multe ori.

Actualul președinte american Joe Biden – care a cunoscut-o pentru prima dată pe Majestatea Sa în urmă cu 40 de ani – a descris-o ca „mai mult decât un monarh – ea a definit o eră”.

Amintindu-și de vizita sa în Marea Britanie în 2021 în calitate de președinte, Biden a spus că „ne-a fermecat cu inteligența ei, ne-a emoționat cu bunătatea ei și ne-a împărtășit cu generozitate înțelepciunea ei”. Regina Elisabeta a II-a a întâlnit 13 președinți americani în timpul domniei sale.

Donald Trump a spus că „nu va uita niciodată prietenia generoasă a Majestății Sale, marea înțelepciune și minunatul simț al umorului”.

„Ce doamnă măreață și frumoasă era – nu era nimeni ca ea!” a scris fostul președinte pe platforma sa online, Truth Social. Și un alt fost președinte, George W Bush, a reflectat cu drag asupra timpului petrecut la ceai cu Majestatea Sa.

„Într-o lume complicată, grația și hotărârea ei constantă ne-au adus mângâiere pentru toți”, a spus premierul Canadei, Justin Trudeau adăugând că i-ar fi dor de „conversațiile” lor în care ea era „înțeleaptă, curioasă, de ajutor, amuzantă și multe altele” .

„Ea a fost unul dintre oamenii mei preferați din lume și așa îmi va fi dor de ea”, a spus Trudeau.

Cancelarul german Olaf Scholz a adus un omagiu „umorului minunat” al Reginei și a declarat că „angajamentul ei pentru reconcilierea germano-britanica după ororile celui de-al Doilea Război Mondial va rămâne neuitat”.

Prim-ministrul indian Narendra Modi și-a amintit „întâlnirile memorabile” cu monarhul în timpul a două vizite în Regatul Unit. „Nu voi uita niciodată căldura și bunătatea ei”, a scris el pe Twitter. „În timpul uneia dintre întâlniri, ea mi-a arătat batista pe care Mahatma Gandhi ia dat-o la nunta ei. Voi prețui mereu acest gest”.

Regele Salman al Arabiei Saudite și prințul moștenitor Mohammed bin Salman și-au transmis condoleanțe, regele descriindu-o drept „un model de conducere care va fi imortalizat în istorie”.

Președintele chinez Xi Jinping a oferit „simpatii sincere guvernului și poporului britanic” după moartea Reginei, adăugând: „Decesul ei este o mare pierdere pentru poporul britanic”.