Liderii europeni incearca sa-l induplece pe Viktor Orban sa voteze un acord bugetar istoric pentru Ucraina in valoare de 50 miliarde de euro

Panica in UE, cu o săptămână înainte de un summit cheie în care se vor discuta decizii importante pentru viitorul Ucrainei. Motivul este Viktor Orban. Prim-ministrul ungar are o poziție atât de înrădăcinată în ceea ce privește Ucraina – și multe altele – încât diplomații și oficialii UE se străduiesc să vadă ce sau cine ar putea să-l facă să se răzgândească.

Potrivit Politico, a intrat în scenă președintele francez Emmanuel Macron, care nu evita provocarile diplomatice. Macron îl găzduiește pe Orbán la cină in aceasta seara și va încerca să obtina un compromis înaintea summitului de săptămâna viitoare de la Bruxelles. Acolo, liderii UE urmează să ia o decizie istorică cu privire la aducerea Ucrainei în clubul celor 27 de națiuni și să încheie un acord bugetar cheie care ar arunca un colac de salvare de 50 de miliarde de euro economiei de război a Kievului, aflată în criză.

„Nu avem timp pentru jocuri în acest moment”, a declarat ministrul german de externe Annalena Baerbock la începutul acestei săptămâni. „Dacă ne aflăm într-o situație în care pacea în Europa este atacată, atunci trebuie să facem tot ceea ce putem în fiecare zi și în fiecare oră pentru a ne proteja poporul nostru și, cu atât mai mult, poporul ucrainean.”

Cu toate acestea, Orbán amenință să deraieze summitul, precizând în două scrisori adresate președintelui Consiliului European, Charles Michel, că se opune negocierilor de aderare cu Kievul și că dorește, în schimb, să aibă o dezbatere strategică despre sprijinul blocului pentru Ucraina. Deși Orbán a mai ținut blocul ostatic și înainte, trei diplomați europeni de rang înalt au recunoscut că, de data aceasta, lucrurile sunt diferite – mizele sunt mari, momentul este sensibil, iar protestul maghiar depășește simpla dorință de a primi mai mulți bani de la UE.

Michel, a cărui sarcină este de a ajunge la compromisuri între lideri, a călătorit deja la Budapesta pentru o discuție cu Orbán și, de asemenea, și-a scurtat o călătorie la Beijing pentru summitul UE-China pentru a continua căutarea unui compromis.

„Am ajuns la o stare în care a crede că Orbán cere doar mai mulți bani este o opinie „optimistă””, a declarat un diplomat UE de rang înalt căruia i s-a acordat anonimatul, ca și altora din acest articol, pentru a vorbi liber.

Vorbind cu reporterii la Bruxelles la începutul acestei săptămâni, secretarul de stat ungar pentru diplomație și relații publice, Zoltán Kovács, a combătut cu fermitate ideea că Orbán ia o astfel de poziție pentru a determina Consiliul European să deblocheze miliarde de euro din banii europeni care rămân blocați din cauza problemelor legate de statul de drept.

„Poziția noastră privind Ucraina, poziția noastră privind revizuirea bugetului pe termen lung al UE și multe alte chestiuni ar rămâne în picioare indiferent de ceea ce se întâmplă cu fondurile”, a declarat Kovács.

Diplomații nu sunt de acord dacă liderul ungar este hotărât să deraieze sprijinul pentru Ucraina sau dacă încearcă „doar” să șantajeze Bruxelles-ul. În timp ce unii diplomați și oficiali ai UE plănuiesc deja soluții de rezolvare sau încearcă să contracareze presa negativă care ar urma unui eșec al Consiliului European de săptămâna viitoare, alții rămân optimiști că vor găsi o cale de ieșire.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *