Licitațiile de execuție a capetelor sectorului montan pentru autostrada A8 ar putea fi lansate anul viitor

autostrada moldovei

Guvernul va aproba indicatorii tehnico-economici pentru realizarea capetelor sectorului montan al autostrăzii A8, lucru care va permite lansarea licitațiilor de execuție în cursul anului viitor, existând șanse ca acest proiect să „prindă” finanțarea prin intermediul PNRR.

În total, este vorba despre circa 55 km, reprezentând două porțiuni ale sectorului montan, respectiv:

  • Leghin – Tg Neamț, cu o lungime de circa 30 km. Valoarea investiției este estimată la 2,5 miliarde lei (inclusiv TVA). Acest tronson tranzitează județele Neamț și Iași.
  • Târgu Mureș – Miercurea Nirajului, cu o lungime de circa 25 km (include drumul de legătură la A3). Valoarea investiției este estimată la 3,1 miliarde lei (incusiv TVA). Acest tronson tranzitează jud. Mureș.

„Finanțarea investiției se realizează din fonduri externe nerambursabile – Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, precum și din alte surse legal constituite, conform programelor de investiții publice aprobate potrivit legii”, se precizează în proiectul de hotărâre de guvern.

Pentru sectorul de autostradă, viteza de proiectare este de 120 km/h, în timp ce nodurile rutiere sunt proiectate la viteza de 40 km/h.