Licitația pentru achiziția a 18 tramvaie moderne intră în prelungiri: PESA a deschis un proces la Curtea de Apel

Producătorul PESA a deschis un proces la Curtea de Apel în cazul licitației organizate de Primăria Iași pentru achiziția a 18 tramvaie moderne: polonezii spun că cealaltă ofertă de la procedură, a turcilor de la Bozankaya, trebuia declarată neconformă.

Inițial, PESA a depus o sesizare la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC) pe această speță, dar CNSC a decretat că contestația este „nefondată”, iar întreaga argumentație a PESA este „eronată”. Acum, PESA spune că CNSC a făcut o analiză „superficială”.

PESA susține că turcii au depus garanție de execuție la procedură prin intermediul unei instituții bancare din Croația care nu este autorizată pentru a oferi astfel de servicii în România, aspect respins atât de Primăria Iași (prin faptul că a declarat conformă oferta turcilor), cât și de CNSC, scrie apix.

În schimb, polonezii spun că CNSC a respins contestația invocând un act normativ abrogat încă din anul 2013, respectiv o lege care reglementa raporturile de drept internațional privat. Așa cum arată PESA în acțiunea depusă în instanță, CNSC a constatat în decizia emisă că „legea aplicabilă garanției nu este legea română, ci legea croată”.

Culmea, polonezii spun că, chiar dacă instanța ar decide menținerea deciziei CNSC, tot PESA ar avea câștig de cauză. „În ipoteza în care concluzia CNSC ar fi menținută (cu autoritate de lucru judecat), iar legea aplicabilă garanției de participare depusă de Bozankaya ar fi legea croată, garanția de participare nu ar respecta cerințele obligatorii ale documentației de atribuire. Autoritatea contractantă (Primăria Iași, n.r.) a impus drept cerință obligatorie ca legea aplicabilă garanției de participare să fie legea română”, se precizează în plângerea PESA.

Licitația a fost lansată în luna mai 2023, iar contractul are o valoare de peste 177 milioane lei (fără TVA) pentru achiziția a 18 tramvaie cu o lungime de 22 metri. În mod normal, municipalitatea trebuia să declare câștigătorul procedurii cel târziu pe 21 septembrie, dar contestația PESA și, acum, plângerea din instanță, determină întârzieri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *