Liceul din Pomârla a pierdut dreptul de proprietate a 1.800 ha de pădure și 158 ha de teren agricol

liceul-din-pomarla-a-pierdut-dreptul-de-proprietate-a-1800-ha-de-padure-si-158-ha-de-teren-agricol-S5P

Liceul din comuna Pomârla, situată în judeţul Botoşani, a pierdut dreptul de proprietate şi administrare asupra unor terenuri forestiere de aproximativ 1.800 de hectare şi a unor terenuri agricole de peste 150 de hectare, în baza unei hotărâri judecătoreşti.

Liceul din localitatea Pomârla a obţinut proprietăţile imobiliare de la fostul boier Anastasie Başotă, în baza unui testament depus la Tribunalul Dorohoi în 1869. Anastasie Başotă, care a dat şi numele liceului din Pomârla, a decis, cu puţin timp înainte de a muri, să doneze jumătate din averea sa, care era formată din 6.000 hectar de pământ arabil şi 3.000 hectare de pădure, pentru crearea unui liceu care să-i poarte numele şi care să permită educaţia copiilor din mediul rural astfel încât absolvenţii să poată fi primiţi în orice universitate din Europa. Cealaltă jumătate a averii îi revenea unicei fiice în viaţă, Elena, căsătorită cu cneazul George Cantacuzino, guvernator al Basarabiei.

Liceul din Pomârla a obţinut, în 2007, printr-o decizie a Comisiei Judeţene de Fond Funciar Botoşani, drept de proprietate pentru o suprafaţă de 1.808 hectare de teren forestier, dar şi pentru peste 150 de hectare de teren agricol.

Din exploatarea celor 1.808 hectare de pădure şi cele 158 de hectare de teren agricol, liceul obţinea fonduri de aproximativ 1,5 milioane de lei pe an, de trei ori mai mult decât veniturile proprii ale Primăriei Pomârla.
Directorul Liceului „Anastasie Başotă”, Bogdan-Maricel Jîşcanu, consideră că decizia Curţii de Apel Suceava este imorală.

„Când am făcut ca lucrurile să meargă foarte bine, atunci s-a schimbat totul. Aşa merg lucrurile la noi. Dacă el (n.r.- boierul Anastasie Başotă) ar fi vrut să lase comunităţii, lăsa comunităţii. Este clar că este în afara intenţiei boierului. El a lăsat liceului. Ne întristează un pic. Noroc este că banii acum vin tot la liceu. Depinde ce va fi peste ani…”, a afirmat directorul Jîşcanu.