Legislație permisivă în privința vârstei maxime la volan

646x404

In legislatia rutiera in vigoare nu exista o limita maxima de varsta pentru a detine permis de conducere. Acesta ramane valabil atat timp cat, din punct de vedere medical persoana este apta sa conduca. Ieri, un barbat de 88 ani a produs un accident rutier in Copou si a murit. Batranul si-a schimbat permisul rutier la 85 ani si mai avea dreptul sa conduca pana la 95 ani.

Ieri a avut loc in Iasi un accident provocat de o persoana in varsta de 88 de ani. Pana la ce varsta ar trebui soferii sa conduca?  Inainte de a elibera un permis de conducere, autoritatile trebuie sa verifice daca din punct de vedere medical, persoana este apta sa conduca. Legea spune ca la fiecare 10 ani cand schimba permisul, se impune realizarea unui set de analize medicale.

Viorel Stoleriu, instructor auto:

Legislatia in vigoare da voie fiecaruia sa conduca pana la ce varsta doreste. Nu este parerea mea, este parerea fiecaruia in parte pentru a sti sa se opreasca la timp, cand sa nu mai conduca, pentru ca inaintand in varsta nu mai avem aceleasi reflexe, nu mai avem atentia distributiva care ne trebuie si abia dupa un accident ne dam seama ca ar fi trebuit sa ne oprim la timp.

Dupa cum se stie ieri am avut un eveniment in oras cu un domn de 88 de ani care a produs un accident, nu stim acum daca din cauza ca a avut vreun infarct sau neatentie sau din cauza reflexelor, dar cel mai bine ar fi ca fiecare sa constientizeze ca la o anumita varsta trebuie sa ne oprim sa folosim mijloace de transport sau taxiul, ca sa fim in siguranta.

Alti soferi sunt de acord cu controale medicale regulate, pentru a stabili daca mai sunt capabili sa conduca. Multi sustin ca la 75 de ani, fiecare sofer ar trebui sa renunte la condus.

Eu cred ca dupa 70 ar trebui verificati mai des oamenii acestia mai invarsta. Ce sa zic, nu stiu, eu am si eu, tatal conduce la 74 si socrul la 75. Tatalui meu i-am spus ca de la anul sa se lase, e suficient. Nu stiu ce sa zic, cred ca ar trebui verificati mai des. – spune un iesean.

Difera de la persoana la persoana. Ar trebui sa se dea un test individual de la fiecare persoana in parte, pentru ca nu toata lumea are aceeasi capacitate de a intelege si de a fi prudent in trafic.

In cazul soferilor de camion sau autobuz, controalele medicale se efectueaza o data la 5 ani. Si alte categorii de conducatori auto profesionisti, cum ar fi soferii de taxi sau de ambulanta ar putea fi obligati sa se supuna unor examinari medicale periodice.