Legea Offshore a fost depusa in Parlament. 60 la suta din venituri vor fi ale statului

Gaze-MareaNeagra

Noua lege offshore a fost depusă astăzi la Parlament. Aceasta va fi adoptată în procedură de urgență. Ministrul Energiei, Virgil Popescu sustine ca primele gaze din Marea Neagră vor ieși în a doua partea a acestui an. Este vorba de o producție de circa 1 miliard de metri cubi anual.

„Investitorii de la Black Sea Oil and Gas sunt în fază avansată a lucrărilor, având deja procesul verbal de recepție la finalizarea lucrărilor. Mai mult chiar, legea stabilește același cadru fiscal pentru investiții offshore și onshore de adâncime, practic urgentând investițiile onshore de la Caragele, județul Buzău, cel mai mare zăcământ de gaze descoperit în ultimii 30 de ani în România. Estimăm că exploatarea gazelor va începe aici la începutul anului 2024. La perimetrul Neptun Deep vor începe lucrările anul viitoare și primele gaze naturale vor veni cel mai devreme la sfârșitul anului 2026 – începutul anului 2027”, a spus Virgil Popescu.

„Ceea ce aduce nou această lege este vorba despre un regim fiscal competitiv prin care statul va putea să beneficieze de 60% din venituri și investitorii de 40% din venituri. Ca atare, prin această lege, cu certitudine începând din acest an, vom avea pentru prima dată compania Black Sea Oil & Gas livrând gaze cred că nu mai târziu de jumătatea anului; exploatează un perimetru de unde va asigura aproximativ un miliard de metri cubi pe an”, a spus premierul Nicolae Ciuca.

Exploatarea în perimetrul Neptun Deep va începe cel mai devreme la sfârșitul anului 2026, începutul anului 2027. Totodată, în onshore la Caragele în județul Buzău, exploatarea gazelor la mare adâncime va începe la începutul anului 2024.

„Practic, prin acest proiect legislativ, așa cum spuneam, asigurăm cadrul necesar astfel încât exploatările de gaze naturale să poată să asigure, pe de-o parte, independența față de gazul rusesc, pe de altă parte, să asigure cantitatea necesară de gaze și în acest interval de timp, 2022-2027, să putem să gândim dezvoltarea industriei chimice care să poată să folosească aceste gaze naturale. Știm foarte bine că ne găsim într-o perioadă în care este foarte mare nevoie de fertilizatori, de îngrășăminte pentru agricultură. Din cauza lipsei cantităților de gaz, combinatul Azomureș nu a reușit până în acest moment să pornească producția. Argumentele pentru a putea să creștem și să ne asigurăm independența în ceea ce înseamnă asigurarea resurselor de gaz și producția sunt cât se poate de evidente. Mai mult decât atât, o cantitate suficientă de gaz sigur va duce la scăderea prețului și pentru cetățenii români, pentru că până la urmă toate aceste demersuri le facem pentru a asigura stabilitatea și echilibrul pentru o viață normală a cetățenilor noștri”, a mai spus Nicolae Ciuca.