Legea Ciuhodaru, veste bună pentru mame

foto_Tudor_Ciuhodaru

Proiecte de succes pentru ieșeni

Deputatul Tudor Ciuhodaru a propus un proiect de lege inedit în Parlamentul României: vârsta de pensionare va fi redusă, in cazul femeilor, în funcție de numărul de copii. Daca legea va fi aprobata, romancele ar putea ieşi la pensie mai repede decât bărbaţii.

Concret, proiectul prevede posibilitatea scăderii vâstei de pensionare cu câte 2 ani pentru fiecare copil născut și crescut cel puțin până la vârsta de 10 ani, așa cum prevedea vechea lege nr.19/2000 abrogată prin măsurile de austeritate introduse în 2010 prin legea 263/2010).

Proiectul prevede ca, pentru fiecare copil, vârsta de pensionare să fie mai mică cu câte doi ani. Motivația acestui demers legislativ este legată de rata totală de fertilitate din România care a scazut sub pragul critic dar si de faptul că tot mai multe femei care muncesc renunță sau amâna aducerea pe lume a unui copil pe baza unor considerente economice.

Moldova a înregistrat (în ultimii douăzeci de ani) o reducere la jumătate a natalității. În 1990 în Vaslui se nășteau 8377 de copii dar în 2010 numărul acestora a ajuns la doar 4464. Practic se înregistrează o prăbușire a natalității de 47% ce a facut ca Vasluiul să ajungă pe ultimul loc între județele Moldovei.

Scăderi majore se înregistrează și în restul județelor, Vasluiul fiind urmat la prăbușirea natalității de Botoşani (46%), Neamţ (44%), Bacău (42%) şi Galaţi 40%).