Lege în dezbatere: se schimbă culoarea plăcuțelor de înmatriculare la o categorie de mașini

soferi-840x500

Se pregătește o lege nouă. În acest sens, iniţiativa legislativă propune completarea art.12 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

„Plăcuţele cu numărul de înmatriculare pentru vehiculele pur electrice şi electrice hibrid au fond reflectorizant de culoare vernil; literele şi cifrele, în relief, au culoarea verde pentru cele pur electrice, respectiv culoare neagră cele electrice hibrid”, prevede proiectul. Potrivit iniţiatorilor, proiectul propune, astfel, „evidenţierea în trafic a vehiculelor prietenoase cu mediul prin aplicarea de plăcute distincte, o practică întâlnită în alte state europene sau în curs de implementare”.

„Rolul primordial al acestei măsuri este de a creşte gradul de conştientizare a participanţilor la trafic asupra problemelor de mediu şi de încurajare a tranziţiei către metode de transport curat, inclusiv orientarea către achiziţionarea de vehicule electrice sau hibride”, au indicat iniţiatorii în expunerea de motive.

De menționat este că proiectul va intra mai întâi în dezbaterea Senatului, iar apoi va merge la Camera Deputaţilor, care este for decizional.