LECȚIA DE BUSINESS

”Lecția de business – cu Dan Chirleșan” (@TeleM) este un proiect media, de diseminare a educației economice de calitate în rândul unui public, adeseori nepregătit economic suficient sau captiv unor cutume care circulă emoțional și manipulativ în societate, pentru a-l ajuta să înțeleagă corect cum funcționează economia, ce sunt banii, la ce servesc factorii de producție, capitalul uman, productivitatea, care sunt legitățile care pun acești factorii de producție în mișcare, ce este acțiunea umană și care este rolul antreprenorial al celor care crează PIB-ul unei națiuni.

Observăm că multora le lipsește referențialul, că o mare parte din populație are cunoștințe insuficiente sau zero despre economieceea ce-i face vulnerabili. Credem că educaţia poate să mişte ţara – şi chiar o mişcă – dacă este bine făcută. Credem că educaţia ce vinde fantezii, dogme, speranţe deşarte e ineficientă. Nici nu prinde, nici nu e crezută, nici nu are rost. Pierzi bani şi efort şi oameni care să fie angrenaţi în aşa ceva.

Emisiunea ”Lecția de business – cu Dan Chirleșan” este realizată și difuzată de postul regional Tele M Iași, ca o platformă de dezbatere și analiză, cu invitați specialiști din lumea finanțelor, a băncilor, a universităților, a instițiilor locale, regionale și centrale ale Statului, din firme și companii naționale și multinaționale. 

Proiectul a debutat în luna aprilie 2019, având o frecvență săptămânală, cu o oră de difuzare  în direct vineri de la 19-20, urmat de nouă revizualizări TV pe parcursul următoarelor 6 zile (reluare vineri de la ora 23, sâmbătă de la orele 8, 17 și 21, duminică de la ora 14, luni de la ora 8, miercuri de la ora 9 și joi de la ora 14). Pagina curentă a fost creată la solicitarea unui grup de prieteni pentru a fi o arhivă a memorie.

Gazda și realizatorul emisiunii, economistul Dan CHIRLEŞAN (născut în 1971), este conferenţiar universitar doctor la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, FEAA, a absolvit Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor Iaşi, secţia de Finanţe-Bănci (1995), are preocupări didactice, de cercetare și antreprenoriale în domenii precum finanțe-bănci, administrație publică, globalizare și digitalizare, management public și privat, dezvoltare durabilă, spirit antreprenorial.

Din anul 2007 este doctor în ştiinţe economice, domeniul Finanţe, iar în anul 2010 a urmat în cadrul Academiei Române un program de burse postdoctorale sub îndrumarea profesorilor Jesus Huerta de SOTO și Vasile IȘAN, urmat în anul 2012 de o bursă postdoctorală în cadrul programului Erasmus+. Studii adiţionale: studii aprofundate (master) în domeniul Managementului Financiar – Bancar şi Studii Postuniversitare (MBA) în domeniul Administrării Afacerilor Mici şi Mijlocii la ELITEC, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, 1996 – 2000. A urmat cursuri şi stagii de formare, vizite de documentare în domeniul financiar bancar şi al administraţiei publice la Universidad de Valladolid (Spania – 1994, 2003, 2010); stagiar la Banca Caja Espana, Valladolid (Spania – 1994, 2001, 2005); Universitatea Konstanz (Germania – 2002), Universitatea Algarve (Portugalia – 2002), Universitatea Lille (Franţa – 2002), Universidad de Barcelona (Spania – 2003), UNED Madrid (Spania – 2002, 2004, 2007, 2010), Universitatea Pontifica Catolica de Valparaiso şi Univesidad de Desarrollo din Santiago de Chile (Chile – 2005), Universidad Nacional Autonoma de Mexico (Mexic -2007), Beijing Technology and Business University (China – 2008), Universite Paris Dauphine (Franţa – 2008), University of Johanesburg şi University of Pretoria (Africa de Sud – 2009), The Institute of Finance din Londra (Marea Britanie – 2010), Universitatea Rey Juan Carlos din Madrid (Spania-2010), USM Chișinău (Moldova-2012). A participat la scrierea a numeroase proiecte de cercetare câştigate de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” în competiţii cu finanţare naţională sau externă (CNCSIS, CNFIS, SOROS, MEC, Leonardo da Vinci, Jean Monnet, Phare, PN II, CeEX, Fonduri Structurale, FEADR etc).

Ca și analist economic, gazda emisiunii a trebuit să țină cont în permanență în activitatea sa de avertismentul lui Joseph Hall: “O reputație odată distrusă este posibil să fie reparată, dar lumea va avea mereu privirea ațintită asupra locului unde este fisura”.
 
În edițiile realizate de la momentul lansării formatului TV până în prezent, emisiunea ”Lecția de business – cu Dan Chirleșan” a reușit să crescă de la o săptămână la alta, ca și audiență media în rândul publicului țintă, format din economiști dar mai ales noneconomiști, motivat de o atentă selectare a temelor de dezbatere, a invitațiilor și a specialiștilor care au venit în studioul postului regional TeleM Iași și, nu în ultimul rând, prin respectarea principiilor morale și etice de nepartizanat politic. Singura politică pe care o realizăm în emisiunea  ”Lecția de business – cu Dan Chirleșan” este ”Economia Politică”.

Împreună cu invitații ”Lecției de business”, formați din Bancheri comerciali, Bancheri centrali, Istorici, Profesori de la Universități din Iași, Cluj-Napoca, Timișoara, București, Rectori, Ambasadori, Sportivi, Scriitori, CEO firme multinaționale, Ingineri, Avocați, Agronomi, Președinți ai unor instituții de reglementare și de control, Jurnaliști de investigație, Directori fonduri de investiții străine, Arhitecți, Medici, Psihologi, Antreprenori locali, Studenți locali și Studenți străini – a reuit să creeze o adevărata arhivă a memoriei, alimentată cu fapte și emoții din platforma de dezbatere și reflecție locală.     

Pentru acces la întreaga arhivă a emisiunii accesați link-ul https://telem.ro/lectia-de-business/ sau playlistul YouTube https://www.youtube.com/playlist?list=PLzlAOjKqVx64YKvc91lWOAux5aWulcwGW  iar pentru comentarii și înscrieri în vederea participării la emisiunea ”Lecția de bussines” accesati adresa de e-mail: chirlesandan@yahoo.com

EMISIUNI: