Laura Kövesi a criticat „atacurile” și „intimidarea” unei anchete privind frauda agricolă din Grecia

Procurorul-șef european Laura Kövesi promite să continue o anchetă privind presupusele fraude majore care implică bugetul agricol masiv al UE în Grecia, în ciuda a ceea ce ea descrie drept „atacuri” și „intimidare” împotriva personalului său.

Oficiali UE din cadrul Parchetului European s-au confruntat cu rezistență fizică din partea angajaților agenției de stat grecești OPEKEPE, care este responsabilă de distribuirea fondurilor agricole și se află în centrul anchetei.

Vineri, guvernul grec a fost nevoit să-l demită pe președintele OPEKEPE pentru că nu a cooperat cu ancheta UE.

EPPO urmărește zeci de cazuri în care cetățeni greci au primit fonduri agricole UE pentru pășuni pe care nu le dețineau sau nu le arendaseră pentru lucrări agricole pe care nu le-au efectuat niciodată, privând fermierii reali de banii pe care îi meritau. Escrocheria multianuală, de milioane de euro, a făcut obiectul unei anchete POLITICO la începutul acestui an.

„Salut reacția autorităților grecești la evoluțiile recente de la OPEKEPE, cu scopul de a menține o cooperare eficientă cu Parchetul European”, a declarat Kövesi pentru POLITICO.

„Aș dori să asigur publicul larg că EPPO își va continua activitatea cu sârguință și imparțialitate pentru a stabili adevărul, indiferent de atacurile și intimidările la adresa procurorilor săi”, a spus ea. „Consider că scopul imediat al acestor încercări este de a abate atenția publicului larg de la ceea ce este cu adevărat în joc în acest caz: A existat fraudă organizată cu subvenții agricole și corupție, da sau nu?”

Lunea trecută, procurorii europeni au percheziționat sediul OPEKEPE, confiscând date digitale stocate local și în cloud, precum și hard disk-uri și telefoane mobile, potrivit unor oficiali din cadrul EPPO și OPEKEPE.

În același timp, alte raiduri au avut loc la direcția regională a OPEKEPE din Creta, precum și la casele a patru înalți oficiali și la reședința unui fost vicepreședinte al organizației, potrivit acelorași oficiali.

Raidul din Atena s-a transformat într-o confruntare tensionată. Doi procurori, împreună cu 20 de ofițeri de poliție, au sosit la OPEKEPE la ora 9:30 dimineața, pe 19 mai, dar li s-a împiedicat să acceseze datele solicitate, potrivit EPPO.

Angajații OPEKEPE au declarat că nu au putut furniza datele din cauza absenței consilierilor tehnici. După câteva ore, procurorii au solicitat declarații sub jurământ de la angajați care să confirme incapacitatea lor de a se conforma, pe care aceștia au refuzat să le semneze. Procurorii i-au cerut președintelui OPEKEPE, Nikos Salatas, să semneze o declarație sub jurământ sau să se confrunte cu arestarea pentru obstrucționarea justiției, a declarat EPPO.

În cele din urmă, el a cooperat, iar procurorii au părăsit în cele din urmă OPEKEPE la ora 4 dimineața a doua zi cu tot ce le trebuia, potrivit EPPO.

În timp ce acest conflict avea loc în clădire, OPEKEPE a emis o declarație prin care afirma cooperarea deplină cu ancheta. A doua zi, EPPO a emis o declarație vehementă, acuzând agenția de lipsă de cooperare și sugerând posibile practici frauduloase sistematice care au implicat oficiali OPEKEPE.

„Colectarea de dovezi digitale la sediul OPEKEPE s-a dovedit deosebit de dificilă și a fost amânată semnificativ până la ora 4:00 în această dimineață”, a declarat EPPO.

Ca răspuns, OPEKEPE a cerut ca EPPO să își retragă acuzațiile în termen de 48 de ore, amenințând cu acțiuni legale pentru a-și proteja reputația. La scurt timp după aceea, Ministerul Dezvoltării Rurale a anunțat demiterea lui Salatas, invocând interesul public. Salatas, care ocupa funcția din ianuarie, a refuzat public să demisioneze, susținând că apără integritatea organizației. El a fost concediat vineri seară.

Totuși, într-un interviu televizat de luni dimineață, el a susținut că „totul a fost făcut perfect” în timpul raidului.

El l-a criticat pe unul dintre procurori, Nikos Paschalis (care nu a fost prezent în clădire în timpul raziei), ca fiind autorul declarației dure împotriva OPEKEPE, acuzându-l de „calomnie gravă” care „a fost îndreptată împotriva țării noastre”.

OPEKEPE se află sub supravegherea UE din septembrie 2024 din cauza nerespectării standardelor operaționale. Acum riscă să-și piardă certificarea de gestionare a fondurilor UE, ceea ce s-ar putea întâmpla în iulie, când autoritățile UE vor vizita Atena pentru a monitoriza progresele înregistrate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *