Lăsat în grija medicilor

batran_mana_626273001

Batranul de 83 de ani abandonat in spitalul Sf. Spiridon, caz despre care v-am relatat in jurnalul de aseara, va merge la sectia de Ingrijiri Paleative a spitalului din Pascani. In casa in care locuia impreuna cu sotia oarba si cu dementa nu are cine il ingriji. Cei trei baieti si o fata, copiii proveniti din cele trei casatorii ale batranului, il reneaga pe acesta si nu doresc sa aiba grija de el.

A petrecut Craciunul in sanul cadrelor medicale de la Spitalul Sfantul Spiridon, pe o targa, desi nu avea nevoie de spitalizare.  Are trei fii si o fiica ce nu-l mai recunosc acum cand are nevoie de ei. 

Hai sa punem mascuta pe fata.  O sa vina cineva sa te barbiereasca. Bine, bunicul, bine. Dar de ce stai asa cu patura pe cap.

Ii dau cuponul de  pensie. Toata pensia o dau, sa ma ingrijeasca cineva.

Atat reprezentantii unitatii medicale, cat si politia au anuntat familia ca batranul poate fi ingrijit la domiciliu, dar s-au lovit de acelasi refuz.

prof. univ. dr. Diana Cimpoesu – coordonator UPU SMURD Iasi

Am incercat sa luam legatura cu membrii familiei. A avut rand pe rand 3 casatorii, din care au rezultat copii si care au refuzat sa il primeasca la domiciliu. a intervenit si politia si s-a lovit de acelasi refuz. Am luat legatura cu DAS. Nu sunt locuri libere in aproape niciun centru medic-social. Cu eforturi, in aceasta dimineata am gasit un loc la Paleative de la spitalul din Pascani.

Casa in care locuieste batranul impreuna cu sotia bolnava are o singura camera. Femeia este oarba si sufera de dementa in timp ce barbatul este bolnav de cancer. Conditiile de trai sunt inumane si nimeni nu-i ingrijeste. Sora sotiei care locuieste in anexa alaturata mai are grija de femeie, insa cand a ajuns ambulanta cu cumnatul sau a refuzat vehement sa il primeasca.

Anuta Balan – cumnata

Nu are cum sa stea un batranel aici. Eu ii fac un bine ca nu il primesc. Daca vine, in secunda doi moare. Are o herghelie de caini, unul este in casa. Sotia este nevazatoare, nu poate sa il intoarca, nu poate sa il stearga, nu poate sa il schimbe. In schimb, are copii, doamna. Copii mari. Are o singura fata si trei baieti

El a batut-o si a adus-o in situatia asta. Daca o pastra, o avea la batranete.

Tot cumnata barbatului sustine ca batranul ar fi vrut sa-si ia sotie cu el intr-o camera decenta in care sa locuiasca. 

Era un om linistit, saluta, aducea alimente la nevasta. Nu am avut probleme cu el. Dar el mai are un fiu,  mai are familie. Nu doar cu femeia asta. Ar trebui fiul sau sa se intereseze.

Situatiile de acest gen sunt des intalnite in spital mai ales in anotimpul rece sau in perioada sarbatorilor de iarna. Reprezentantii unitatilor medicale informeaza familia, apoi instiinteaza politia. Daca nimeni nu isi ia angajamentul se ia legatura cu reprezentantii Directiei de Asistenta Sociala pentru cautarea unui loc in centrele medico-sociale.