Lapovita si ninsoare in Moldova

Sharing is caring!

De la aceasta ora se inregistreaza precipitatii sub forma de lapovita si ninsoare in mai multe zone din Moldova. Principalele caracteristici ale vremii in urmatoarele 24 ore sunt:

 • temperatura aerului< 2°C: în cursul nopții, în toată regiunea, iar ziua în jumătatea de nord a acesteia;
 • temperatura aerului< -7°C: la peste 1000 m; – viteza vântului > 12 m/s (aprox 43 km/h): la munte, dar local și în zonele mai joase, cu precădre în centrul și estul regiunii, în cursul zilei de 2 și 3 decembrie;
 • cantități de precipitații > 20 l/mp în 24 de ore: nu;
 • forma precipitațiilor: ninsoare la munte, predominant ninsoare în jumătatea de nord și mixte în rest.
 • strat de zăpadă> 4 cm în 24 de ore: cu totul izolat în zonele montane din nordul regiunii;
 • condiții de ceață:în special pe crestele montane;
  – condiții de producere a poleiului (peliculă de gheaţă care se produce în timpul căderii precipitaţiilor lichide -ploaie sau  burniță- ce îngheaţă în contact cu solul) sau a ploii înghețate (îngheţarea picăturilor de ploaie sau de burniţă suprarăcite, pe obiectele a căror suprafaţă are o temperatură negativă sau puţin mai mare de 0°C): în centrul și sudul Moldovei;
 • condiții de producere a ghețușului: în cursul nopții, în cea mai mare parte a regiunii;
  -condiții de producere a viscolului (ninsoare însoţită de intensificări ale vântului: în zonele montane mai înalte;
 • condiții de producere a transportului de zăpadă (intensificări ale vântului care transportă/ridică zapada existentă pe sol): la munte.

Maine, vremea va fi rece, mai ales noaptea și dimineața. Cerul va fi în general degajat și doar trecător, în prima parte a zilei, în nord va mai ninge slab.

Vântul va sufla slab și moderat din nord cu intensificări locale ziua de 40…50 km/h, amplificând senzația de rece.

Izolat, noaptea și dimineața, vor fi condiții de ceață, asociată cu depunere de chiciura. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 1 la 6 grade, iar cele minime se vor încadra între -7 și -3 grade.

            LA MUNTE

Vremea va fi rece. Cerul va fi în general degajat și doar trecător, în prima parte a zilei, va mai ninge slab. Vântul va sufla slab și moderat din nord cu intensificări locale de 70 km/h, amplificând senzația de rece. Izolat, noaptea și dimineața, vor fi condiții de ceață, asociată cu depunere de chiciură.

shares