Lanțul scumpirilor crește inflația

foto_business

Iașul, o atracție pentru mediul de business?

In timp ce salariile stagneaza sau scad, cartofii, fructele proaspete si conservele de legume s-au scumpit cel mai mult din categoria produselor alimentare luna trecuta, comparativ cu aprilie, dar şi faţă de decembrie 2017, în timp ce scăderi de preţuri s-au consemnat la ouă, citrice şi zahăr.

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), preţurile la cartofi au urcat în mai cu peste 10 procente, faţă de luna anterioară , cel al categoriei ‘alte legume şi conserve de legume’ cu 7 procente , iar în cazul fructelor proaspete creşterea de preţuri a fost de aproape 4 % faţă de aprilie. Pe de altă parte, ouăle s-au ieftinit cu 7,22% în mai faţă de aprilie iar pentru un kilogram de zahar platim cu un procent mai putin decat luna trecuta. La pâine, preţul a crescut uşor în mai.

Scăderi nesemnificative de preţuri, de sub 1%, s-au consemnat luna trecuta la ulei, brânză, fasole boabe şi mălai.
La capitolul mărfuri nealimentare, cel mai mult s-au scumpit în mai combustibilii, cu 1,72% faţă de aprilie tutunul şi ţigările, cu 1,25%.

„Rata anuală a inflaţiei a urcat la 5,41% în mai 2018, de la 5,2% în luna precedentă, pe fondul scumpirii mărfurilor alimentare cu 3,93%, a celor nealimentare cu 7,75% şi a serviciilor cu 2,72%.” potrivit datelor anunţate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS).