Lant de cutremure mici in Gorj. 13 replici s-au inregistrat doar astazi

seism

Zona seismica Oltenia ramane una activa fiind in atentia specialistilor dupa cele doua cutremure de peste 5 grade pe scara Richter inregistrate in ultimele zile. De azi noapte si pana dimineata s-au produs 13 replici, cea mai mare fiind de 3.3 grade produsa la ora 2.30 la o adancime de numai 3.9 kilometri.

Directorul INFP a precizat ca miscarea faliilor a fost pe verticala iar cutremurul de ieri, cu o magnitudine de 5.7 grade nu poate fi considerat o replica.

„Este o zonă în care s-au produs cutremure doar foarte rar, iar atunci când se produceau erau de magnitudini mici – de trei grade, două grade, un grad. Pentru noi, este o surpriză că zona respectivă s-a activat. Ea a mai produs cutremure în trecut – avem exemplu din anul 1943, când s-a produs un cutremur de 5 grade. De asemenea, în anii 1963-1964 au fost cutremure de 4 şi 4,5. Au fost cutremure și în 1910 şi încă 50 de ani în urmă, 1850, 1860 şi tot de magnitudini de sub patru. Din punct de vedere geologic, mişcarea faliilor a fost pe verticală. Mecanismul cutremurului aşa arată – au fost două plăci care s-au mişcat una faţă de cealaltă pe verticală, la ambele cutremure. Deci, ele sunt un tandem de cutremure. Acest al doilea cutremur poate să fie un frate al celuilalt, nu este o replică a lui”, a spus Constantin Ionescu, director INFP.