Lana de pe oi, aruncata direct in foc!

Sharing is caring!

Fermierii din Iasi se pling de faptul ca statul nu ii ajuta sa vanda lana de pe oi, iar banii promisi, cite 2 lei pe kg, nu ajung nici macar pentru a acoperi cheltuielile de transport pina la centrele de colectare din Moldova. Multi crescatori de oi au ajuns sa ia masuri extreme. Arunca lana direct in foc, pentru ca nimeni nu mai este interessat sa o cumpere. In tot acest timp, in Romania, importurile de lana au crescut.

Sorin Neamtu creste oi de mai bine de 15 ani. In prezent, 600 de animale zburda pe sute de ha de teren dintr un sat din comuna Tutora. Daca pe vremea comunismului, kg de lana se vindea cu 5 sau 6 lei, acum statul roman nu plateste decit 2 lei pe kg. Cel putin asta li s-a promis fermierilor din tara, de actuala guvernare. Multi fermieri din Iasi prefera sa ardalanadecit sa o dea aproape gratuit statului roman.

Motivul este unul financiar. Pentru fiecare oaie tunsa, fermierul este nevoit sa plateasca intre 7 si 10 lei. Asa ca nu este motivat sa duca materia prima in centrele de colectare din Bacau, Galati si Suceava, mai ales ca va trebui sa inchirieze si sa plateasca si transportul lanii cu un camion.

Fermierii se pling de faptul ca centrele de colectare sint mult prea departe de Iasi, iar cu bani dati de Guvern nu si ar acoperi nici macar transportul.

In judetul Iasi sunt aproape 2.000 de crescatori de oi si doar 20 dintre ei s-au inscris in programul demarat de Guvern, prin care lana sa fie dusa la centrele de colectare. In vara anului 2017,  ministrul Agriculturii, Petre Daia, promitea infiintarea unui spatiu special in care lana sa fie adusa si, ulterior, vanduta pe piata din Romania si din afara. Pina acum, totul a ramas la stadiul de promisiuni. Intre timp, impoturile de lana din strainatate au crescut, in primele 3 luni ale acestui an, cu peste 3 procente. Mai exact, am cumparat de la straini peste 2.600 de tone de lana.

shares