Lacul Venetia, poluat de ape pluviale evacuate de pe platforma Aeroportului Iași

Sharing is caring!

Administrația Bazinală de Apă Prut – Bârlad(ABA) l-a informat, luni după – amiază, pe directorul general al A.N. „Apele Române”, Victor Sandu că la gura de vărsare a apelor pluviale provenite de la Aeroportul Iași, în lacul de  acumulare Ciric III, s-a observat prezența unei spume albicioase. Totodată, ABA Prut – Bârlad, a precizat că, având în vedere cele arătate mai sus, inspectorii de gospodărire a apelor și personal al Laboratorului de Calitate a Apelor din cadrul instituției s-au deplasat la fața locului și au prelevat probe de apă pentru efectuarea unor analize fizico-chimice.

În acest context, directorul general al A.N. „Apele Române”, a dispus să fie informat imediat ce ABA Prut – Bârlad intră în posesia rezultatelor de laborator ale probelor prelevate și, totodată, a cerut ca angajații SGA Iași să intervină cu barje absorbante și materiale specifice pentru a stopa răspândirea spumei în acumulare.

Astăzi, ABA Prut – Bârlad a trimis o nouă informare în care a arătat că rezultatele analizelor efectuate pe probele de ape pluviale impurificate descărcate în acumularea Ciric III, de pe platforma Aeroportului Iași,  depășesc  valoarea limită admisă stabilită prin HG nr.352/2005-NTPA 001 la indicatorul de CCOCr (gradul de oxidare al materiei organice din aport extern asupra apelor pluviale).

Echipele de intervenție ale Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad și Sistemului de Gospodărire a Apelor Iași au amplasat barje plutitoare de reținere a spumei și colectare a acesteia, iar inspectorii de gospodărire a apelor au verificat obiectivul de unde au provenit apele pluviale impurificate.

Zona este monitorizată permanent iar în ultimle ore s-a constatat o diminuare a formării spumei în zona  gurii de descărcare a apelor colectate prin sistemul pluvial al Aeroportului Iași.

Până la această dată nu s-a înregistrat mortalitate piscicolă în acumularea Ciric III.

Directorul general al A.N. „Apele Române”, Victor Sandu a apreciat eficiența și rapiditatea echipelor de intervenție de la ABA Prut – Bârlad/SGA Iași și totodată a cerut aplicarea prevederilor legale în vigoare entității identificată a fi sursa poluării.

shares