Lacul Hălceni, secat în proporție de 60%

WhatsApp Image 2022-07-11 at 10.48.16

Seceta și-a pus amprenta peste Lacul Hălceni, un baraj artificial din Câmpia Moldovei care asigură apa pentru șapte comune. Acesta nu a mai secat de peste 10 ani. O parte din apă a fost utilizată de săteni pentru animalele din gospodării, iar acum barajul este secat în proporție de 60%. În timp ce autoritățile nu își fac griji că situația ar putea degenera, localnicii se plâng că abia se descurcă cu apa.

Peisaj dezolant la Hălceni, după ce lacul care alimenta șapte comune a secat în proporție de 60%. Este un peisaj arid, cu pământul uscat și crăpat, iar în imagini se observă cum au rămas doar scoicile care erau pe fundul lacului. Din lipsa apei, și peștii din zonă au fost afectați, majoritatea fiind morți.

„Mletinul care alimentează este secat de tot, iar el în proporție de 61% este secat. Doar 39% mai este din capacitatea lui din ceea ce ne spunea directorul de la Apele Române săptămâna trecută. Din discuțiile cu domnul director, pentru populație ar mai fi 4 milioane de metri cubi de apă în momentul de față în baraj, iar consumul nostru am înțeles că este între 60 și 80 de mii de litri necesarul zilnic. În momentul de față, problema nu era apa, era capacitatea de tratare a stației, dar am înțeles că și de la ApaVital au mai făcut investiții și au mai rezolvat și ei”, a spus Cătălin Brînzanu, primar comuna Vlădeni.

Potrivit autorităților, în comunele care depind de apa din lac, nu sunt probleme cu apa potabilă.

„Apa potabilă în comună este, deocamdată, la program. Dimineața de la 6, până seara la 10 este suficient”, a precizat Constantin Puiu, primar comuna Șipote.

Municipiul Iași nu are momentan probleme cu apa fiind alimentat din doua surse importante. Însă, cum în perioada următoare nu se anunță precipitații, autoritățile iau în calcul varianta ca autospecialele ISU sa asigure apa potabila către locuitorii din satele afectate de secetă.

„Cred că municipiul Iași, din discuțiile pe care le-am avut cu cei de la ApaVital, nu va avea deocamdată probleme pentru că sunt două surse de alimentare, vorbim de Timișești și Prut, iar cele doua fac față. Probleme au apărut în zona de nord est a județului, o parte din ele au fost rezolvate. Am avut discuții cu cei de la ISU, în cazul în care problemele persistă și cu alte tipuri de activități vom putea face transportul și prin intermediul ISU și pentru animale și alte activități pe care le desfășoară ei”, a declarat Bogdan Cojocaru, prefect Iași.

Mai multe comune din județul Iași primesc apă potabilă în anumite intervale orare.