La Valea Lupului pleaca pamantul cu case cu tot

Sharing is caring!

La Valea Lupului, pamantul a inceput sa plece la vale iar cateva case de pe strada Trandafirilor sunt la un pas de a se deplasa odata cu versantul instabil. Proprietarii au fost informati oficial de catre primarie ca trebuie sa fie atenti pentru ca exista riscul sa se trezeasca peste noapte fara casa sau pamantul sa cedeze pur si simplu. Oamenii au ramas inmarmuriti cand au primit instiintarea oficiala conform careia proprietatile sunt in pericol sa plece cu tot versantul in cauza iar o evacuare ar putea fi iminenta.

„Având în vedere excavaţia din şantierul din imediata vecinătate a proprietăţii dumneavoastră vă aducem la cunoştinţă că există riscul să alunece terenul din aval de imobilul dum­neavoastră. Până la remedierea situaţiei, vă rugăm să sporiţi atenţia şi, în cazul în care fenomenul de alunecare a terenului se va extinde, este posibilă o evacuare de urgenţă“, se spune in informarea trimisa de catre primarie.

Mesajul este semnat de primarul Dumitru Mihăiluc şi de inspectorul Dan Colibă de la Serviciul local de Urbanism. Totul se intampla din cauza unor sapaturi pentru fundatia unei biserici. Sase case se afla in zona periculoasa.

“Noi i-am atentionat, conform legislatiei in vigoare, daca apar modificari ale terenului sa luam masurile corespunzatoare. Daca apar fisuri la zidul caselor oamenii trebuie sa ne aduca la cunostinta, conform celor care au fost in control de la Inspectoratul de Stat in Constructii. Vorbim despre sase proprietati”, a spus Dumitru Mihailuc, primar Valea Lupului.

Astazi a avut loc la primarie o sedinta de consiliu local la care au fost invitati si proprietarii care stau cu sabia lui Damocles deasupra capului. Primarul, Dumitru Mihailiuc, da asigurari ca se vor lua masuri imediate. Edilul promite ca saptamana viitoare vor incepe lucrarile de consolidare la versantul periculos. In sedinta de astazi chiar si preotul si-a luat acest angajament in fata oamenilor ingroziti de faptul ca si-ar putea pierde casele peste noapte.

“Am avut sedinta de consiliu, au fost chemati si oamenii si preotul. S-au dat explicatii corespunzatoare si s-a stabilit sa fie luate masuri de urgenta sa inceapa lucrarile. Preotul a promis ca de saptamana viitoare vor incepe lucrarile. Va incepe constructia la zid iar noi primaria vom aloca dupa aprobarea bugetului o suma si restul din alte surse, creditare vanzare de terenuri pe care le are parorhia. Trebuie stabilizat versantul, s-au pus 32 piloni la 18 metri adancime si urmeaza sa se puna zidul ca sa se stabilizeze versantul”, a mai spus primarul.

Cele  sase familii din Valea Lupului stau ca pe jar. Calvarul a inceput de astă-toamnă cand au demarat lucrarile de excavatie pentru noua biserica. Riscul de dislocare a terenului creşte în cazul unui volum mare de precipitaţii sau dacă zăpada se topeşte repede, pe fondul unei încălziri bruşte a vremii.

“Li s a explicat foarte clar, lucrarile trebuie continuate trebuie gasite resursele financiare iar constructorul trebuie sa continue lucrarile de urgenta”, a adaugat Dumitru Mihailuc.

Primarul da asigurări că va monitoriza situaţia până când vor fi încheiate lucrările de sprijin al versantului. Mai stiti povestea cu drobul de sare? La Valea Lupului povestea e aceeasi doar ca sunt 20 de metri la mijloc.

“Deocamdata nu este nimeni afectat dar daca ploua si sunt precipitatii abundente nu avem de unde sa stim.De acolo si pana la limita de proprietate sunt vreo 20 metri. Acolo este gradina bisericii”, a explicat primarul.

O echipa Tele M s-a deplasat astazi in Valea Lupului. Oamenii nu au vrut sa stea de vorba cu noi in fata camerei dar s-au aratat indignati de faptul ca vechea biserica s-a daramat acum cativa ani.

Nu este prima alunecare masiva de teren din zona. Localnicii isi amintesc limpede şi seria de alunecări de teren de la începutul anilor ’70, când clădirea şcolii din localitate a trebuit să fie abandonată.

 

 

shares