La un pas de colaps. Majoritatea comunelor din Iași au cerut bani de la Guvern pentru cheltuieli de functionare

DSC_0348-1024x678

Guvernul a alocat, în ședința de astăzi, 726.600 mii de lei, din Fondul de rezervă bugetară, pentru 3.080 de unități administrativ-teritoriale.

Fondurile au fost alocate la solicitarea autorităților locale, prin Instituțiile Prefecților și Consiliile Județene din fiecare județ, pentru asigurarea cheltuielilor de funcționare și dezvoltare ale autorităților administrației publice locale, cheltuieli care necesită a fi efectuate până la sfârșitul anului 2022.

Prin proiectele de hotărâre transmise s-au solicitat sume pentru unitățile administrativ-teritoriale pentru care nu a fost posibilă, din bugetele proprii, finanțarea pentru unele categorii de cheltuieli de strictă necesitate precum cheltuieli de funcţionare (salarii, iluminat public, salubritate etc.), sentințe, cofinanțarea proiectelor, asigurarea cu energie termică a instituțiilor publice, corecții financiare, cheltuieli de capital, cât şi alte cheltuieli neprevăzute.

Astfel, potrivit actului normativ adoptat, 9 consilii județene, precum și sectorul 6 al municipiului București, 83 de municipii, 206 orașe și 2.781 de comune primesc finanțare.

În județul Iași vor primi bani 96 de UAT-uri, valoarea finanțării fiind de 21.600 mii lei. Pașcani și Podu Iloaiei vor primi 150 mii lei iar Hârlău și Tg. Frumos 250 mii lei.

Comunele Golaesti, Sinesti și Horlesti beneficiază de cele mai mari sume, câte 1750 mii lei fiecare.