La summitul G20 se strang bani pentru raspunsul in fata urmatoarei pandemii

summit g20

Președintele Indoneziei, Joko Widodo, a declarat duminică, cu ocazia lansării unui fond pentru pandemii al Grupului celor 20 (G20), că suma de bani strânsă până în prezent pentru îmbunătățirea pregătirii viitoarei pandemii nu este încă suficientă.

Fondul lansat de președintele G20, Indonezia, este destinat țărilor cu venituri mici și medii pentru a finanța eforturi precum supravegherea, cercetarea și un acces mai bun la vaccinuri, printre alte măsuri.

„Mă aștept la un sprijin mai mare”, a declarat președintele într-un discurs video la evenimentul din Bali, unde G20 organizează un summit săptămâna aceasta.

Fondul a strâns până în prezent aproximativ 1,4 miliarde de dolari, inclusiv contribuții din partea Indoneziei, Statelor Unite și Uniunii Europene, de la donatori și organizații filantropice precum Fundația Bill și Melinda Gates.

Fondul a fost creat pe seama furiei multor țări în curs de dezvoltare din cauza experienței trăite în timpul pandemiei COVID-19, când țările mai bogate au acaparat adesea cea mai mare parte a resurselor, cum ar fi vaccinurile pentru combaterea virusului.

Banca Mondială, care va fi administratorul fondului, și Organizația Mondială a Sănătății (OMS), ce oferă consultanță în legătură cu această facilitate, au estimat într-un raport că deficitul anual de finanțare pentru pregătirea pentru pandemii este de 10,5 miliarde de dolari.

Ministrul indonezian de finanțe, Sri Mulyani Indrawati, a declarat că se așteaptă ca fondul să crească în mărime cu contribuții din partea Franței și a Arabiei Saudite. Ea nu a precizat cu cât. Ea a făcut apel la propuneri din partea țărilor care doresc să acceseze fondul.