La spital în stare gravă după ce a luat paracetamol în neștire

spital

Un bărbat din Neamț a ajuns cu insuficiență renală severă la spitalul Parhon din Iași după ce, timp de un an, a luat paracetamol preventiv anti-COVID. Bărbatul are 52 de ani și de două zile, a fost transferat pe secția de Nefrologie. Pacientul riscă să nu-și recupereze niciodată funcțiile renale și să rămână dependent de dializă.

Bărbatul ajuns în stare gravă la spital, a luat timp de aproape un an paracetamol și algocalmin, fără recomandare medicală, pentru că așa credea că se protejează de infecția cu COVID.

Ionuț  Nistor, medic primar nefrolog, Spital Parhon Iași: „În momentul în care se simțea rău, în loc să oprească aceste medicamente a luat și mai multe medicamente, a crescut. Dacă inițial a început cu un singur comprimat, după asta a crescut doza, până când starea generală s-a agravat. Inițial a fost direcționat la Spitalul din Piatra Neamț, iar ulterior transferat la noi. Din păcate acest comportament, această automedicație a dus la insuficiență renală gravă, insuficiență renală acută și sunt puține șanse ca să poată recupera complet funcția renală. Sperăm că va reuși să recupereze funcția rinichilor, dar există șanse și ca în termen scurt, pe termen scurt să fie nevoie de dializă. Vom urmări în următoarele zile cazul în secția de nefrologie și după întreruperea acestor medicamente sperăm ca evoluția să fie favorabilă”. 

Medicii de la Spitalul Parhon au precizat că pacientul nu și-a administrat vaccinul, ceea ce ar fi putut să îl salveze de automedicamentație. Inițial acesta a început cu administrarea a câte un comprimat de paracetamol și algocalmin, după care a mărit doza la câte 3 pastile pe zi.