La sfârșitul lunii, ANCOM organizează un exercițiu de testare a platformelor implicate in procesul electoral 

Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), in calitate de coordonator al serviciilor digitale in Romania, a organizat la Palatul Victoria o masa rotunda pe tema aplicarii Regulamentului privind serviciile digitale (DSA) in contextul alegerilor prezidentiale programate in mai 2025. Evenimentul a reunit reprezentanti ai autoritatilor nationale, ai Comisiei Europene, ai marilor platforme online si ai societatii civile. 

Discutiile s-au concentrat asupra obligatiilor platformelor online foarte mari si motoarelor de cautare online foarte mari, conform Regulamentului privind serviciile digitale, in perioada premergatoare si in timpul alegerilor. De asemenea, au fost abordate subiecte precum masurile pe care acestea ar trebui sa le ia atunci cand si daca apare o incalcare a DSA in legatura cu alegerile din mai 2025.

Participantii au abordat aspecte specifice precum masurile de atenuare preconizate sau deja puse in aplicare de catre , in conformitate cu recomandarile incluse in Orientarile Comisiei Europene privind atenuarea riscurilor sistemice pentru procesele electorale.

Au fost analizate si canalele de raportare disponibile atat pentru autoritatile nationale competente, cat si pentru actorii non-statali (precum ONG-urile sau reprezentanti ai mediului academic) care sa le permita sa sesizeze eventuale aspecte problematice care ar putea perturba procesul electoral, echipele de moderare alocate de platforme, timpul de raspuns la sesizarile primite, resursele (atat umane, cat si tehnologice) alocate in timpul alegerilor, modalitatile de identificare a comportamentelor neautentice, programele de verificare a faptelor pentru Romania utilizate de platforme, accesul la datele platformelor de catre ONG-uri, mecanismul de raspuns rapid (RRS), identificarea si combaterea dezinformarii electorale, limitarile si restrictiile privind anunturile politice (cu accent pe plati neetice pentru continut politic drept reclama comerciala), modalitatile de identificare si combatere a campaniilor coordonate de dezinformare, formate standardizate de raportare etc.

Regulamentul privind serviciile digitale urmareste sa asigure un mediu online sigur, previzibil si de incredere. Acesta contine norme pentru tratarea continutului ilegal, protejand in acelasi timp libertatea de exprimare si de informare online. In plus, obliga platformele online si motoarele de cautare foarte mari sa analizeze, evalueze si, acolo unde este posibil, sa atenueze riscurile sistemice care decurg din serviciile lor. Acestea pot include, de exemplu, riscuri la adresa drepturilor fundamentale generate de diseminarea de continut ilegal sau riscuri la adresa proceselor electorale.

Orientarile privind atenuarea riscurilor sistemice pentru procesele electorale se adreseaza furnizorilor de platforme online foarte mari (VLOP) si de motoare de cautare online foarte mari (VLOSE), deoarece serviciile lor prezinta riscul de a avea efecte negative reale sau previzibile asupra proceselor electorale care sunt cauzate de proiectarea, functionarea si utilizarea serviciilor respective. Platformele online foarte mari si motoarele de cautare online foarte mari se afla sub directa supraveghere a Comisiei Europene.

La discutii au luat parte reprezentanti ai Guvernului Romaniei, reprezentanti ai Comisiei Europene, ai Autoritatii Electorale Permanente, Consiliului National al Audiovizualului, Directoratului National de Securitate Cibernetica, Ministerului Afacerilor Interne si ai Ministerului Afacerilor Externe, reprezentanti ai marilor platforme online, respectiv TikTok, Google, Meta si X si reprezentanti ai societatii civile, respectiv Salvati Copiii Romania, Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania “Elie Wiesel”, Expert Forum, Active Watch, Funky Citizens, Asociatia pentru Tehnologie si Internet si ai SNSPA. Masa rotunda a fost moderata de George Buhnici.

In data de 27 martie 2025, ANCOM va organiza un exercitiu destinat testarii capacitatii entitatilor implicate in procesul electoral si, in special, a platformelor de a aborda comportamentul manipulator care ar putea aparea in perioada alegerilor, in special diferitele tactici, tehnici si proceduri de manipulare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *