La romani nimic nu este simplu! Noi contre intre PSD si PNL privind taxa de solidaritate care trebuie platita de OMV

Ministerul Finantelor doreste sa încaseze de la OMV Petrom o taxă de solidaritate de peste 700 milioane de euro, în urma impozitarii cu 60% a profitului excepțional realizat în 2022, când prețurile din domeniul energetic au explodat. Compania a raportat un profit de peste 2 miliarde de euro dar sustine ca nu trebuie sa plateasca taxa pe solidaritate, motivând ca au „sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite: extracția țițeiului, extracția gazelor naturale, extracția huilei și fabricarea produselor obținute din rafinarea petrolului”.
Klaus Iohannis a spus ieri ca ministerul Energiei nu a fost inclus in aceasta discutie privind taxa de solidaritate.
„Dacă va plăti sau nu o să vă spună, cu siguranță, cei care au făcut normativul, adică Ministerul Finanțelor. Am fost puțin surprins când m-am informat, după aprobare, cum s-a discutat această chestiune și am aflat că, de exemplu, Ministerul Energiei nu a fost cooptat în discuție. Deci chestiunea s-a discutat la nivel de Finanțe, ceea ce este, în principiu, în regulă, fiindcă vorbim despre o taxă sau un impozit, cum doriți, dar am fost informat că se lucrează la acesta. Solicitarea mea a fost una singură, ca acest act să fie legal și clar. Adică să nu încalce nicio directivă și nicio lege în vigoare în România și să fie atât de clar încât să nu apară discuții dacă este sau nu este. Rezultatul îl vedem cu toții la televizor, „toată ziua bună ziua” se discută dacă este sau nu este. Cred că cei care au lucrat pe document trebuie să clarifice. Nu-i nimic pierdut, dar aruncarea vinei dintr-o curte politică în altă curte politică pot să vă spun sigur că nu rezolvă problema„, a spus Klaus Iohannis.
Pe de alta parte, Marcel Ciolacu il contrazice pe presedinte si sustine ca ministerul Finantelor doar pune in aplicare ce a negociat ministerul Energiei.
„În privința discuțiilor din spațiul public despre anumite companii care nu plătesc taxa de solidaritate, răspunsul Comisiei Europene este cât se poate de clar: Regulamentul a fost transpus corect și fără nici o modificare! Negociatorul din partea României a fost ministrul Energiei, care pe tot parcursul negocierii Regulamentului nu a cerut niciun punct de vedere Ministerului Finanțelor. Ministerul Finanțelor a pus în aplicare ceea ce a negociat Ministerul Energiei, ba, mai mult, a cerut avizul acestei instituții pe OUG care implementa taxa de solidaritate”, a mentionat Marcel Ciolacu.