La mulți ani de Sânpetru!

Sharing is caring!

Astazi peste 500.000 de romani isi serbeaza ziua numelui cu ocazia sarbatorii Sfintilor Apostoli Petru si Pavel. 375.222 de barbati si 135.042 de femei au primit felicitari, daruri si ganduri frumoase. Cele mai frecvente nume intalnite la barbati sunt Petru, Petre si Paul. Dintre femeile care isi sarbatoresc onomastica, cele mai multe poarta numele de Paula, Petronela si Petruta.

La multi ani sanatosi si buni! Apostolii Petru si Pavel sunt sarbatoriti pe 29 de ciresar, zi denumita popular Sanpetru, ce marcheaza mijlocul verii agrare si sfarsitul celei de-a doua perioade importante de post dintre cele patru de peste an.

In traditia populara, Sanpetru apare fie ca personaj pamantean, fie ca divinitate celesta. In povestile si snoavele populare Sanpetru este un om obisnuit: se imbraca in straie taranesti, se ocupa cu agricultura, cresterea animalelor si, mai ales, cu pescuitul.

Fiind credincios, foarte harnic si bun sfetnic, Sanpetru este luat de Dumnezeu in cer unde ii incredinteaza portile si cheile Raiului. Acolo, fiind mai mare peste camarile ceresti, imparte hrana animalelor salbatice, in special lupilor, fierbe grindina pentru a o marunti si a o face mai putin periculoasa.

Sanpetru este cel mai cunoscut “sfant” al calendarului popular. In unele zone, sarbatoarea era anuntata de anumite repere cosmice si terestre: aparitia licuricilor, amutitul cucului, rasaritul constelatiei Gainusei si altele.

shares