La Iași se fabrică praf de stele

Sharing is caring!

La Facultatea de Fizică a Universităţii ‘Alexandru Ioan Cuza’ din Iaşi se produc, în fiecare săptămână, câteva miligrame de praf interstelar artificial. O echipă de cercetare a creat în laborator un praf din carbon care, analizat, pare aproape identic cu materia organică aflată la zeci de mii de ani lumină, în spaţiul îndepărtat.

Reuşita îmbină două premiere la nivel mondial – metoda de producere a prafului, precum şi faptul că firele de praf sunt pufoase şi dezordonate, aşa cum e de aşteptat să fie în spaţiu.

Coordonatorii studiului sustin că praful creat în laborator, analog celui din spaţiu, va permite comunităţii ştiinţifice să înţeleagă cum evoluează materia din spaţiu şi ce se întâmplă cu ea când este radiată sau se află în calea vreunei comete.

În laboratorul din Iaşi, echipa de cercetători şi studenţi în Fizica plasmei a obţinut, la temperatură şi presiune obişnuită, ‘fulgi’ de praf, haotici şi impredictibili ca organizare tridimensională. Deşi nu există dovezi directe, aceştia sunt cu siguranţă mai apropiaţi de particulele care s-ar găsi în spaţiul îndepărtat, în regiuni dominate de haos, unde nu acţionează gravitaţia.

Pe viitor, produsul din laboratoarele Universităţii ‘Alexandru Ioan Cuza’ ar putea fi de folos în planificarea misiunilor spaţiale.

shares