La Iași se construiește prima casa de tip familial

Sharing is caring!

Au inceput lucrarile de constructie la prima casa de tip familial pe care Hope and Homes for Children o dezvolta impreuna cu partenerii in municipiul Iasi. Aici vor locui 12 copii din Centrul de Plasament „Ion Holban”. Fundatia isi propune inchiderea centrului de plasament pana la finalul anului 2022.

Parteneriatul dintre Hope and Homes for Children si DGASPC Iasi pentru inchiderea Centrului de Plasament „Ion Holban” a fost initiat in anul 2014. In prezent, in acest centru locuiesc 65 de copii. Pana la finalul anului 2021, 12 dintre copii se vor muta in prima casa de acest tip. Alti micuti asteapta sa fie ridicata si cea de-a doua casa de tip familial din Iasi.

“Inauguram debutul santierului pentru prima casa de tip familial. Actiunea face parte din proiectul de inchidere al acestui centru, proiect care are ca tinta gasirea unor forme de ingrijire alternativa bazata pe conceptul de familie, dintre care una dintre ele este casa de tip familial. A avut initial 211 copii, era cel mai mare centru de plasament din tara. Dupa 6 ani de travaliu si de munca zilnica, impreuna cu colegii de la DGASPC Iasi, am reusit sa integram socio-profesional si in familiile lor naturale mai mult de 200 de copii. Pe parcursul ultimilor 6 ani au mai intrat in centru peste 100 de copii, deci practic, grupul tinta a fost peste 300 de copii. ” a declarat Stefan Dărăbuș, director regional, Hope and Homes for Children.

Parteneriatul se desfasoara in perioada 2020 – 2022 si are o valoare de 440.000 euro, fonduri care acopera constructia a doua case de tip familial in care vor fi mutati 24 de copii din Centrul de Plasament „Ion Holban” din Iasi.

Parteneriatul nostru cu HHC Romania dureaza de cativa ani. Am reusit sa inchidem 2 centre cu sprijinul lor, ei sunt parteneriat public privat. Am inchis centrul Veniamin Costache si centrul rezidential de la Targu Frumos pe acelasi model, au construit 4 casute pe care le-au pus la dispozitia copiilor. In acelasi timp si Directia noastra sprijinita de Consiliul Judetean deruleaza 6 proiecte pe Programul Operational Regional cu acelasi scop, de a inchide centrele rezidentiale de tip clasic si de a construi aceste module de tip familial pentru maxim 12 copii.”, a declarat Ion Florin, director DGASPC Iasi.

In judetul Iasi exista in prezent cele mai multe institutii de tip vechi si cei mai multi copii in sistemul de protectie din Romania. In 1997, la nivelul judetului existau 35 de centre de plasament in care erau institutionalizati peste 5.000 de copii. In 2019 mai existau 9 centre de plasament in care traiau peste 450 de copii.

foto: stiri.ong

shares