La Iasi au continuat protestele din Justiție

Sunt proteste în continuare în sistemul de Justiție. Este deja a doua săptămână cand grefierii si magistratii apelează la această formă de protest și spun că vor continua până când li se vor acorda drepturile salariale câștigate prin hotărâri judecătorești definitive. Si astazi, la Iasi angajatii din Justitie au iesit pe treptele judecatoriei Iasi unde au protestat, in liniste, cu pancarde pe care au scris mesaje adresate autoritatilor statului.

A 7-a zi de protest din sistemul justitiei vine cu noi sperante ca, revendicarile le vor fi auzite. Magistrati, judecatorii, grefieri si avocati ieseni au iesit si astazi la protest in fata Judecatoriei. Spun ca situatia este strigatoare la cer si isi cer drepturile salariale.

„Nu vom intrerupe aceste forme de protest pana cand liderul nostru de sindicat nu va fi chemat la negocieri si nu vi se va oferi o solutie concreta pentru revedicările noastre. Practic pentru ceea ce inseamna drepturi salariare restante, pana la 31.12.2023. Ni s-a oferit titluri de plata cu termen de rascumparare de peste 7 ani fara dobanda. Asa cum am precizat si anterior, coalitia de guvernare intarzie sa ne ofere o solutie, iar timpul nu curge in favoarea nimanui„, a declarat Felicia Cuibaru – Reprezentant sindicat Judecătoria Iași.

Și judecătorii sustin in continuare activitatea de protest si spun ca nu se vor opri pana cand lucrurile nu vor fi rezolvate.  

„Suntem pe treptele Judecătăriei Iași care dupa cum puteti vedea a devenit un simbol al unității, profesiilor juridice. Aveti in fata dumneavoastra grefieri, judecători, avocati, aveti ministerul public, procurori, aveti colegii de la serviciul de probatiune. Si daca potrivit unui comunicat de presa al Consiliului Superior al Magistraturii care si-a exprimat regretul public fata de rolul lui constitutional care a fost ignorat, noi avem credinta ca demersul nostru nu va mai putea fi ignorat. Mai mult, imaginile din tara arata ca tot mai multe persoane s-au solidarizat, adunarile generale ale judecatorilor au suspendat activitatea, si trag un semnal de alarma cu privire la faptul ca drepturile salariale nu sunt respectate„, a declarat Costică Ciocan – Judecător.

Și avocatii din oficiu isi sustin colegii si spun ca, totul este o bataie de joc.

„Chiar daca acest protest afecteaza in mod definitoriu activitatea avocatilor, mai ales justitiabilii eu am ales astazi sa vin aici si sa-i sustin pe grefieri pentru ca nu este normal sa achite din aprilie doar 75% din salar. Sa iti fie esalonate platile in conditiile in care cu totii avem facturi de paltit, cu totii avem de intretinut o casa, eventual copii in scoli. Cu toate acestea eu sunt astazi aici prezenta in calitate de avocat care asigura asistenta juridica din oficiu. Asta inseamna ca intru platita de statul roman pe un onorariu in general derizoriu pentru a asigura asistenta acelor persoane care nu isi permit un avocat. In ceea ce priveste platite pe care statul roman. Ministerul Public si Ministerul Justitieitrebuiau sa ni le faca trebuyie sa precizez ca in totdeauna exista intarzieri la plata, aceste plati intarzie si mai mult de un an, iar atunci cand iuntr-un final sunt trimisi banii in loc de un onorariu de 340 de lei, luna aceasta un coleg de al meu a incasat 50 de lei din acel onorariu. Ceea ce nu este normal„, Costică Ciocan – Judecător.

Este a doua saptamana de proteste, timp in care activitatea a fost redusa. Astfel in momentul de fata sunt preluate doar cazurile urgente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *