La cursul festiv doar cu test sau vaccin

absolvire-studenti-universitate-1024x682

Cea mai frumoasă festivitate din viața studenților s-ar putea termina în lacrimi și asta pentru că organizatorii de evenimente au început să condiționeze participarea. Mulți vor să renunțe înainte de a îmbrăca roba sau a purta toca și refuză să se imunizeze sau, în cel mai rău caz, să achite pentru fiecare membru al familiei contravaloarea unui test PCR. 

Este povestea tristă a generației 2018-2021 care nu poate participa la ceremonia de absolvire fără un act doveditor. Studenții de la Facultatea de Jurnalism din Iași ar trebui să susțină cursul festiv pe data de 20 iulie, doar că participanții, ar trebui să facă dovada vaccinării sau să prezinte o adeverință care să ateste că au trecut prin boala și s-au vindecat. 

Cezara Mîndrescu – reprezentant studenți: „Am primit și eu această reglementare și am trimis-o mai departe colegilor mei, reacțiile fiind destul de diverse. Unii colegi au fost de acord cu aceste reglementări, pe când alții s-au văzut nemulțumiți de ceea ce se întâmplă. Motivele fiind destul de diverse. Unii au susținut că nu își pot obliga la momentul actual părinții să se vaccineze”. 

Paula este unul din studenții care renunță să mai participe la cursul festiv din cauza condiționărilor.  

Paula Basenco – student UAIC Iași: „Nici eu, nici mama și nici ceilalți membri apropiați pe care i-aș dori la cursul festiv nu sunt vaccinați. Cât despre teste, testele PCR și antigen devin destul de costisitoare având în vedere că ar trebui să vină mai multe persoane. Decizia de a renunța cred că este una din deciziile cele mai bune în momentul de față”. 

Emanuel Man- președinte Liga Studenților Iași: „Există inclusiv inițiative și ne-au contactat studenți de la mai multe universități pentru că vor să conteste aceste decizii. Universitățile ar fi putut face cursul festiv în aer liber fără a exista astfel de condiționări pentru test sau vaccin”.

Unii studenți  privesc cu ochi buni această restricționare și consideră că este un prim pas spre normalitate.  

Ionuț Balan – student UAIC Iași: „Mi se par de bun-simț. Până la urmă, vorbim de un număr destul de mare de oameni și este absolut necesar să ne luăm niște măsuri de precauție. Nu sunt aberante, pentru ca nu suntem obligați să venim cu 5-6 membri ai familiei”. 

Sunt și studenți indeciși care așteaptă o decizie nouă până la absolvirea propriu-zisă a facultății.