La 2 ani după Brexit: Tot mai mulţi britanici consideră că ieşirea din UE a fost o greşeală. Ar dori un nou referendum

2018_12_05_brexit_rsz_crp_crp_crp_crp

Tot mai mulţi britanici consideră că Brexitul a afectat economia şi influenţa ţării pe scena mondială, potrivit unui sondaj Savanta, datele obţinute indicând o dorinţă tot mai mare pentru un al doilea referendum privind apartenenţa la UE.

Potrivit sondajului Savanta, publicat duminică în cotidianul britanic The Independent, majoritatea celor intervievaţi consideră că ieşirea din Uniunea Europeană a afectat grav elemente cheie ale economiei britanice şi a redus capacitatea Marii Britanii de a-şi controla propriile frontiere.

La 1 ianuarie 2021, Marea Britanie a părăsit oficial şi definitiv Uniunea Europeană, după negocieri îndelungate şi tensionate.

Despărţirea de Bruxelles a urmat referendumului britanic din 23 iunie 2016, în care aproape 52% dintre britanici şi-au exprimat dorinţa de a părăsi blocul european, relatează RFI.

Acum, la doi ani de la Brexit, aproape două treimi dintre britanicii chestionaţi s-au declarat în favoarea unui nou referendum privind apartenenţa la UE – 65% dintre ei cerând un nou vot, faţă de 55% în urmă cu doar un an.

În acelaşi timp, 22% doresc o revenire la urne în cinci ani, 24% între şase şi zece ani şi doar 4% peste 20 de ani.

În schimb, doar 24% dintre cei intervievaţi – faţă de 34% în urmă cu un an – consideră că nu ar trebui să aibă loc un nou referendum.

Într-o ţară afectată de crize politice – precedentul prim-ministru Liz Truss a rămas la putere doar 40 de zile înainte de a părăsi funcţia -, dar şi de o criză economică latentă, britanicii intervievaţi în sondaj consideră că abilitatea ţării de a se autogestiona s-a deteriorat de la ieşirea din UE.

Aproximativ 56% dintre participanţii la studiu consideră că ieşirea din UE a înrăutăţit economia (faţă de 44%) şi 50% cred că a redus capacitatea de a-şi controla graniţele (faţă de 43%).

În ceea ce priveşte imaginea ţării, jumătate dintre cei intervievaţi cred că Brexitul a înrăutăţit influenţa Marii Britanii la nivel mondial.

În cazul unui nou referendum, este foarte posibil ca rezultatul din 2016 să fie inversat.

Potrivit aceluiaşi sondaj Savanta, 54% dintre respondenţi cred acum că Brexit a fost o alegere greşită pentru ţară, faţă de 46% anterior.