La 1 februarie, expiră certificatul digital pentru cei care nu și-au făcut doza booster

certificat verde covid

Începând cu 1 februarie, persoanele pentru care au trecut mai mult de 9 luni de la efectuarea schemei complete trebuie să-și facă doza booster pentru ca certificatul digital să mai fie valabil, a anunțat ministerul Sănătății, Alexandru Rafila, la Europa FM.

„S-ar putea să avem o oarecare revitalizare a campaniei de vaccinare dacă după data de 1 februarie va intra în funcțiune mecanismul european, directiva europeană: valabilitatea certificatului de vaccinare este prelungită dacă persoanele se vaccinează cu doza booster într-un interval care să nu depășească 9 luni de la încheierea vaccinării. Cine s-a vaccinat în august nu trebuie să-și facă vaccin pentru că nu au trecut 9 luni de vaccinarea cu a doua doză”, a sus Alexandru Rafila la Europa FM.

Totodată, ministrul a menționat că valul 5 al pandemiei ar putea fi ultimul.

„Istoria naturală a pandemiilor demonstrează că așa se întâmplă: cu cât transmisibilitatea unei tupini crește, scade patogenitatea. Ceea ce se întâmplă cu această tulpină, Omicron, demonstrează că așa este și mi-e greu să cred că vom mai asista la un număr mare de cazuri cu o tulpină care să fie mai patogenă decât Omicron. E posibil să apară variante mai patogene, dar cu transmisibilitate scăzută și atunci o să discutăm despre o manifestare de tip endemic, nu epidemic. Cred că anul 2022 va fi cel în care vom încheia această urgență mondială, globală, de sănătate publică”, a mai spus Alexandru Rafila.