Kremlinul l-a atacat pe Macron, după ce liderul Franței a spus că vrea înfrângerea Rusiei în Ucraina, dar nu și zdrobirea ei

62325747

Reacția președintelui Franței, Emmanuel Macron, vizavi de Rusia în contextul contextul războiului din Ucraina, a stârnit furia Kremlinului.

Rusia l-a criticat pe Emmanuel Macron pentru remarcile despre dorința de a vedea Rusia înfrântă, spunând că Moscova încă își amintește de soarta lui Napoleon Bonaparte și îl acuză pe președintele francez de diplomație duplicitară cu Kremlinul.

Despre ‘Niciodată’: Franța nu a început cu Macron, iar rămășițele lui Napoleon, venerate la nivel de stat, se odihnesc în centrul Parisului. Franța – și Rusia – ar trebui să înțeleagă„, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zakharova.

În general, Macron este neprețuit„, a spus ea, adăugând că remarcile sale au arătat că Occidentul s-a angajat în discuții despre schimbarea regimului din Rusia, în timp ce Macron a căutat în mod repetat să se întâlnească cu liderii ruși, potrivit Reuters.

În urmă cu câteva zile, Emmanuel Macron a declarat că doreşte înfrângerea Rusiei în războiul din Ucraina, dar nu și zdrobirea sau umilirea Rusiei: „Vreau înfrângerea Rusiei în Ucraina şi vreau că Ucraina să îşi poată apăra poziţia, dar sunt convins că până la urmă nu se va încheia pe cale militară. Nu cred, ca unii, că Rusia ar trebui să fie total învinsă, atacată pe teritoriul său. Aceşti observatori doresc mai presus de toate să zdrobească Rusia. Aceasta nu a fost şi nu va fi niciodată poziţia Franţei„.

Macron a atras critici din partea unor aliați NATO pentru că a transmis mesaje contradictorii în ceea ce privește politica sa privind războiul dintre Ucraina și Rusia, unii considerând Parisul o verigă slabă în alianța occidentală.
Vineri, Macron i-a îndemnat pe aliați să intensifice sprijinul militar pentru Ucraina, dar a mai spus că nu crede în schimbarea regimului și că va trebui să existe negocieri la un moment dat.

„Să fie clar, nu cred nicio secundă în schimbarea de regim, iar când aud o mulțime de oameni care cer schimbarea de regim îi întreb: ‘Pentru ce schimbare? Cine urmează? Cine este liderul vostru?””.

Clarificând aceste comentarii, el a spus în document că nu crede că în Rusia va apărea o soluție democratică din interiorul societății civile, după ani de zile de înăsprire a poziției Moscovei și de conflict. El a adăugat că nu vede nicio alternativă la Putin, care trebuie adus înapoi la masa negocierilor.

„Toate opțiunile în afară de Vladimir Putin în sistemul actual mi se par mai rele”, a spus Macron.