Kosovo închide principalul punct de trecere a frontierei după un blocaj rutier în Serbia

kosovo-serbia-640x400

Kosovo și-a închis miercuri cel mai mare punct de trecere a frontierei, după ce protestatarii au blocat frontiera de partea sârbă pentru a-și susține rudele etnice din Kosovo care refuză să recunoască independența țării, transmite Reuters.

După ce alte două puncte de trecere a frontierei sârbe au fost închise din 10 decembrie din cauza unor proteste similare din partea kosovară, au rămas deschise doar trei puncte de intrare între cele două țări.

Ultimul protest a avut loc la câteva ore după ce Serbia a declarat că și-a plasat armata la cel mai înalt nivel de alertă, în urma unor săptămâni de escaladare a tensiunilor dintre Belgrad și Pristina.

Sârbii din Serbia au folosit marți un camion și tractoare pentru a crea cel mai recent blocaj rutier, în apropierea punctului de trecere Merdare de la granița estică a Kosovo, a relatat presa din Belgrad. Blocajul împiedică mii de kosovari care muncesc în alte părți ale Europei să se întoarcă acasă de sărbători.

Aproximativ 50.000 de sârbi care trăiesc în nordul Kosovo, divizat etnic, refuză să recunoască guvernul de la Pristina sau statutul Kosovo ca țară separată de Serbia. Aceștia beneficiază de sprijinul multor sârbi din Serbia și al guvernului acesteia.

„Dacă ați intrat deja în Serbia, atunci trebuie să folosiți alte puncte de trecere a frontierei… sau să treceți prin Macedonia de Nord”, a declarat Ministerul de Externe din Kosovo pe pagina sa de Facebook, anunțând închiderea punctului de trecere Merdare. Închiderea a intrat în vigoare la miezul nopții, deși se pare că punctul de trecere era deja inutilizabil.

Punctul de intrare Merdare este cel mai important din Kosovo pentru transportul rutier de mărfuri. Țara are legături feroviare internaționale.

De la 10 decembrie, sârbii din nordul Kosovo au ridicat peste 10 baraje rutiere în Mitrovica și în jurul acesteia. Acțiunea lor a urmat arestării unui fost polițist sârb pentru că ar fi agresat ofițeri de poliție.

Marți, alte două baraje rutiere au fost ridicate în nord.

Kosovo, cu majoritate albaneză, și-a declarat independența față de Serbia în 2008, cu sprijinul Occidentului, după un război din 1998-1999 în care NATO a intervenit pentru a proteja cetățenii de etnie albaneză.

Guvernul de la Pristina a cerut forței de menținere a păcii a NATO pentru această țară, KFOR, să înlăture baricadele. Însă KFOR nu are autoritatea de a acționa pe teritoriul sârbesc.