Klaus Iohannis: „România va continua să furnizeze energie electrică Republicii Moldova, interconexiunile sunt o problemă”

foto_Klaus_Iohannis

România este dispusă să continue să furnizeze energie electrică Republicii Moldova, țara vecină, în condițiile în care bombardamentele rusești din Ucraina îi afectează aprovizionarea cu energie, însă interconexiunile insuficiente reprezintă o problemă, a declarat joi președintele României, Klaus Iohannis, potrivit Reuters.

„Până acum am livrat tot ce ni s-a cerut”, a declarat Iohannis reporterilor după întâlnirea cu președintele Lituaniei la Vilnius. „Dar întreruperile se întâmplă pentru că … interconexiunile româno-moldovenești sunt total insuficiente. Cea mai mare parte a energiei pe care România o oferă trece prin Ucraina”.

Producătorii români de energie electrică au început să vândă energie electrică Republicii Moldova la un preț plafonat în octombrie. Ministrul de externe Bogdan Aurescu a declarat la începutul acestei săptămâni că statul din Uniunea Europeană asigura între 80% și 90% din necesarul de energie electrică al Republicii Moldova.