Klaus Iohannis: România beneficiază de garanții de securitate și protecție ca niciodată în istoria sa

iohannis

Președintele Klaus Iohannis a declarat că agresiunea militară declanșată de Federația Rusă împotriva Ucrainei afectează fundamental și în mod dramatic securitatea europeană, transatlantică și globală.

„Faptul că dumneavoastră sunteți aici le va da românilor și mai multă încredere că, indiferent de evoluțiile din perioada următoare, România beneficiază de garanții de securitate și de protecție ca niciodată în istoria sa”, a spus Iohannis, care a vizitat Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu, alături de premierul Nicolae Ciucă și ministrul francez al Forţelor Armate, Florence Parly”, a transmis Klaus Iohannis.â

Bugetul pentru cheltuili militare va crește la 2,5% din Produsul Intern Brut, iar România va a continua demersurile pentru consolidarea semnificativă a posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic, în special la Marea Neagră, prin dislocarea de forțe aliate și prin constituirea accelerată a Grupului de Luptă din România.

Președintele a mulțumit aliaților din NATO pentru suplimentarea prezenței militare în România.

„Prezența dumneavoastră pe teritoriul României reprezintă expresia cea mai concretă a coeziunii și unității aliate, în efortul nostru colectiv de a asigura o prezență înaintată robustă în cadrul posturii de apărare și descurajare a NATO pe Flancul Estic. Alături de colegii voștri, militarii români, sunteți scutul de apărare a valorilor euroatlantice care ne unesc și ne inspiră: democrația, respectarea drepturilor omului și statul de drept. Împreună, uniți, vom apăra aceste principii și valori”, a mai spus Klaus Iohannis.