Klaus Iohannis este propus ca secretar-general al NATO

Romania si-a anuntat aliatii din NATO ca il propune pe Klaus Iohannis ca secretar-general al NATO, a anuntat jurnalista Jennifer Jacobs, corespondent la Casa Alba pentru Bloomberg News.

„Romania i-a notificat pe ceilalti membri NATO ca intentioneaza sa il nominalizeze pe presedintele tarii, Klaus Iohannis, drept candidat pentru functia de secretar general al NATO. Va complica efortul celorlalti aliati de a-l instala pe Mark Rutte ca viitor secretar general”, a anuntat jurnalista americana pe X.

Jurnalista Jennifer Jacobs a invocat-o ca sursa pe colega ei de la Bloomberg, Natalia Drozdiak, care acopera subiectele legate de NATO.

Klaus Iohannis este propus ca secretar-general al NATO

In iulie 2022, Klaus Iohannis a anuntat ca ar fi interesat de aceasta pozitie. „Daca mi s-ar face o astfel de propunere, as evalua situatia foarte serios si as face o declaratie publica”.

Politico a anuntat, miercuri, ca premierul olandez Mark Rutte si-ar fi asigurat sprijinul a doua treimi din tarile NATO pentru functia de secretar-general la NATO.

„Dupa runde foarte intense de discutii intre aliati, am ajuns acum in punctul in care peste 20 de aliati NATO sunt pregatiti sa il sustina pe premierul Rutte ca viitor secretar general”, a declarat un oficial NATO, care a dorit sa ramana anonim.

Rutte, care face campanie pentru acest post din noiembrie, era singurul nume propus pana atunci.

Conform regulilor NATO, secretarul general trebuie sa fie decis „prin consens”, ceea ce inseamna ca Rutte mai trebuie sa obtina sprijinul tuturor tarilor ramase.

Oficialul a declarat ca discutiile „nu sunt definitive”, dar a adaugat: „Exista un impuls tot mai mare in spatele candidaturii sale”.

Ambasadoarea SUA la NATO, Julianne Smith, a declarat saptamana trecuta ca aliatii ar trebui sa aiba ca obiectiv „finalizarea procesului de selectie probabil in primul trimestru al acestui an calendaristic”.

Un alt oficial NATO de rang inalt ca aproximativ 10 tari NATO se abtin de la un vot pozitiv pentru Rutte. „Vom continua sa le ascultam intrebarile si preocuparile”, a declarat primul oficial. „Si incurajam … misiunea olandeza la NATO sa raspunda la aceste intrebari”, a mai spus el.

Turcia a cerut ca Rutte sa nu favorizeze tarile UE in cadrul aliantei, potrivit Bloomberg. Ungaria, intre timp, are neintelegeri de lunga durata cu Rutte din cauza criticilor sale dure la adresa regresului democratic al tarii.

Ramane neclar daca tarile baltice il sustin pe Rutte, avand in vedere insistenta lor asupra unui sprijin politic mai mare pentru dorinta Ucrainei de a adera la NATO.

Prim-ministrul estonian Kaja Kallas si-a exprimat interesul pentru sefia NATO in timpul unui eveniment gazduit de Politico in noiembrie. Dar oficialii NATO spun ca ea nu este in competitie, deoarece nu si-a anuntat oficial candidatura. Acelasi lucru este valabil si pentru ministrul leton de externe Krisjanis Karins, care a facut un mini-turneu mediatic anul trecut pentru a testa apele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *